ROMÂNIA REGIONALIZATĂ. Băsescu vrea opt judeţe. "Acum numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa populaţiei"

ROMÂNIA REGIONALIZATĂ. Băsescu vrea opt judeţe.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la şedinţa de guvern, că vrea regionalizarea ţării. A explicat şi de ce este necesară.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin împărţirea teritoriului în 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

Băsescu a explicat că actuala organizare generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie. "Cunosc sensibilitatea partidelor privind desfiinţarea judeţelor", a mai spus preşedintele.

"Modul cum se utilizează banii europeni pe proiecte foarte mici în interiorul unui judeţ nu este altceva decât ineficienţa utilizării banilor europeni. Vă dau un exemplu: se face canal şi o staţie de epurare. În loc să se facă o magistrală care să treacă prin trei judeţe şi să se facă o singură staţie de epurare. Şi mai este un motiv pentru care eu cred că trebuie desfiinţate cele 41 de judeţe şi teritoriul reorganizat pe 8 judeţe mari, sau 7 judeţe plus Municipiul Bucureşti şi zona metropolitană judeţul Ilfov, corespunzător regiunilor de dezvoltare economică stabilite cu Uniunea Europeană. Deci un alt motiv este reducerea masivă a birocraţiei. Avem 41 de inspectorate de poliţie, în loc să avem 7 sau 8. Avem 41 de Direcţii Agricole, de Finanţe, tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa populaţiei şi a primarilor", le-a mai spus şeful statului miniştrilor.

Un alt punct al ordinii de zi anunţat de preşedintele Băsescu a fost problema justiţiei din România "Vreau să discutăm pe raportul care se prefigurează pe MCV. De mare interes pentru mine este dacă se prefigurează încadrarea în deficitul bugetar la care ne-am angajat cu FMI", a spus şefului statului.

Traian Băsescu a participat miercuri la o şedinţă de guvern şi a avut o alocuţiune în prima parte a întâlnirii.

Comenteaza