"România va pierde fonduri în viitorul cadru financiar multianual al UE"

Dezbaterile principale în instituțiile europene se articulează asupra modului în care vor arăta politicile europene după 2020, odată cu începerea următorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene, întrucât acest cadru va fi influențat semnificativ de noile provocări majore ale blocului comunitar, printre cele mai importante fiind Brexitul, problema migrației sau politicile de securitate și apărare, au subliniat eurodeputații PPE Daniel Buda și Marian-Jean Marinescu.

Ieșirea Marii Britanii din UE - și implicit încetarea contribuțiilor acestei țări la bugetul comunitar - și revizuirea priorităților în politicile europene vor avea implicații și asupra alocării fondurilor pentru politica de coeziune, au subliniat eurodeputații PPE, în cazul României existând în plus riscul ca o diminuare a acestor fonduri să fie și rezultatul incapacității de a le absorbi pe cele din actualul cadru financiar multianual.

"Vor fi tăieri fără niciun fel de discuție în politica de coeziune. Problema este cât se va tăia. Și marea problemă pentru România în momentul de față este generată de faptul că noi nu reușim să avem un grad de absorbție suficient de mare. Evident că vor fi ajustări financiare proporțional cu banii pe care nu-i folosești. Pentru că nici neamțul, nici francezul, nici italianul nu este dispus să contribuie cu resurse pe care nu le folosești", a explicat Daniel Buda.

În ceea ce privește viitorul UE, el a apreciat că este foarte important "să ne gândim prima dată unde vrem noi să fim, pentru că foarte mult contează ce facem noi, unde ne pliem noi pe această orbită a UE, pentru că există foarte multe opțiuni, există foarte multe variante, dar este foarte important în primul rând să ne facem noi temele acasă, astfel încât să contăm la nivel european, să fim o voce care să fie auzită".

La rândul său, europarlamentarul Marian Jean-Marinescu a subliniat că atât bugetul UE pentru cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, cât și politicile europene asociate acestui buget trebuie aprobate înaintea alegerilor europarlamentare din anul 2019.

"Alegerile europene vor fi la două luni după Brexit, și dacă nu avem bugetul și politicile aprobate vom discuta numai despre Brexit în alegeri, ceea ce din punct de vedere politic pentru Europa va fi, cred, foarte negativ, și în al doilea rând vom asculta la toate promisiunile pe care populiștii și socialiștii le vor face referitor la buget - ce vor face ei cu banii și cum vor da ei la toată lumea tot ce trebuie", a estimat el.

Marinescu a menționat că executivul comunitar nu va reuși să prezinte bugetul UE pentru viitorul cadru financiar multianual până la sfârșitul anului în curs, din diverse motive, printre acestea enunțând neînchiderea negocierilor privind Brexitul și așteptarea unor decizii pe care Consiliul European ar trebui să le ia în decembrie despre viitorul Europei.

"Pe foaia de parcurs începută la Roma s-a spus că acum se va alege una dintre variantele prezentate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acolo este vorba în special despre politicile de apărare, securitate și migrație, politici care cer bani", a afirmat eurodeputatul, amintind promisiunea lui Juncker că propunerea privind acest buget va fi avansată în mai 2018.

Comenteaza