S-a semnat protocolul PSD-UNPR pentru alegerile locale. Au stabilit practic în câte tururi se votează primarii

S-a semnat protocolul PSD-UNPR pentru alegerile locale. Au stabilit practic în câte tururi se votează primarii
PSD şi UNPR au semnat un protocol de colaborare în care cele două partide au stabilit dacă acceptă sau nu modificarea legislaţiei electorale în acest an.

În documentul semnat de cei doi preşedinţi, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, se spune că PSD şi UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii alegerilor locale precum şi a legii privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În configuraţia parlamentară actuală, acest lucru înseamnă că fără votul UNPR, nu se va putea schimba modul de alegere a primarilor, prin revenirea la două tururi, aşa cum au cerut liberalii şi preşedintele Klaus Iohannis.

Pentru alegerile locale din iunie 2016, cele două partide au convenit să lase la dispoziţia organizaţiilor locale modalităţile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune. Actuala lege electorală prevede că primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin.

Protocolul nu spune încă cum vor merge cele două partide în toamnă la alegerile parlamentare. În document se afirmă doar că după alegerile locale fiecare partid va trebui să-şi stabilească propriile condiţii pentru a putea participa în comun la alegerile parlamentare.

Comenteaza