Saltul lui Cioloș în sondaje, contestat la Cluj: "E cel puţin ciudat să creditezi cu 10% un partid care nu există"

Saltul lui Cioloș în sondaje, contestat la Cluj: "E cel puţin ciudat să creditezi cu 10% un partid care nu există"
| Foto: facebook.com/MiscareaRomaniaImpreuna

Popularitatea de care partidul fostului premier Dacian Cioloş, Mișcarea România Împreună, s-ar bucura în sondaje este contestată de europarlamentarul Cătălin Ivan, care este, la rândul său, fondatorul unui nou partid.

Europarlamentarul a afirmat, la Realitatea FM Cluj, că are îndoieli în ceea ce priveşte rezultatele sondajului IMAS comandat de USR, conform căruia partidul lui Dacian Cioloş ar avea peste 10% din voturile românilor. Omul politic a subliniat în repetate rânduri în cadrul emisiunii faptul că partidul Mişcarea România Împreună nu există, iar liderul acestuia, Dacian Cioloş, este necomunicativ şi invizibil în spaţiul public.

"Eu nu cred în sondaje pentru că, în general, ele au un scop: de a da o tendinţă, de a susţine pe cineva şi a trage în jos pe altcineva, de a crea o anumită percepţie în rândul populaţiei. E foarte puţin probabil ca un partid care nu există, cu un lider care nu comunică nimic, să ajungă la 10%. Nu mă refer la calităţile domnului Cioloş, pe care îl ştiu de când era comisar, am lucrat destul de bine pe anumite rapoarte, deci tehnic vorbind, are foarte multe calităţi. Dar nu există MRÎ. Nu a apărut nicăieri, nu ne-am intersectat niciodată. Nu există, nici nu ştiu dacă le-au ieşit actele. În comunicarea publică, iarăşi, nu apare. E cel puţin ciudat să creditezi un astfel de partid cu 10%", a declarat eurodeputatul.

Ţinta partidelor noi nu ar trebui să fie electoratul partidelor vechi, ci acei alegători care la alegerile anterioare nu au ieşit la vot, în lipsa unor candidaţi care să îi convingă, spune Ivan, fiind el însuşi fondatorul unei noi grupări politice: Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN).

"Eu sper ca tot mai multe partide noi să convingă nu atât electoratul partidelor vechi, ci mai ales pe cei care nu au mers la vot. În România votează în jur de 30%. Nu poţi să vorbeşti de o clasă politică reprezentativă când 70% nu votează", a adăgat Cătălin Ivan.

Pe de altă parte, fostul membru PSD a afirmat că nu e nici o mirare că partidele "vechi" (PSD, PNL) pierd electorat, iar prăbuşirea acestora este simţită în întreaga societate.

"Privite în asamblu, sondajele pot să dea o idee despre ceea ce se întâmplă în clasa politică, dar chiar şi fără ele simţim cu toţii că partidele vechi se prăbuşesc. Nu au soluţii, nu au idei, nu mai au nici măcar resursă umană cu care să convingă. Din acest punct de vedere, cred că e o opinie general acceptată de toată lumea. Evident că în contextul acesta apar multe partide noi. Oamenii caută alternative la partidele care deja sunt şi nu mai conving pe nimeni", a transmis politicianul.

ADN, cel mai "nou" patid pe scena politică românească

Cătălin Ivan a lansat în luna octombrie partidul „Alternativa pentru Demnitate Naţională” - ADN, formaţiune care va candida la alegerile din 2019 şi care nu va face alianţe cu niciun partid care a fost „măcar o zi” la guvernare după 1989.

„Am lansat, astăzi, la Iaşi, Alternativa pentru Demnitate Naţională, prescurtat ADN, un proiect total nou, revoluţionar, care foloseşte tot ce înseamnă tehnologie modernă în era digitală pentru a reinventa ideea de formaţiune politică. Toate hibele care există acum în partidele tradiţionale, de la nepotism, incompetenţă, mediocritate, lipsă de transparenţă, corupţie, demagogie, toate sunt imposibile pe noua construcţie politică. Cei care vor activa în ADN vor şti în timp real ce se întâmplă în organizaţie, vor avea o voce proprie în funcţie de activitatea fiecăria, totul de întâmplă transparent, în mod real. Am reinventat ideea de partid politic printr-un partid ultramodern, adaptat erei digitale, cu inovaţii în premieră internaţională”, a declarat pentru Mediafax europarlamentarul Cătălin Ivan.

El a spus că partidul nu va avea preşedinte şi deciziile se vor lua prin consens.

„Întâlnirile clasice vor avea loc mult mai rar, pentru că activitatea ADN se defăşoară pe grupuri de proiecte, pe sarcini concrete, fiecare poate să contribuie de pe aplicaţie, la un proiect sau altul, 5 minute sau 10 minute, cât are timp. Sigur că sunt întâlniri periodice, de bilanţ, când sunt decizii importante de luat. Încă o noutate, ADN nu are preşedinte şi nu are structurile de conducere tradiţionale, are doar echipe de coordonare, cu coordonatori pe fiecare domeniu important, iar deciziile în aceste echipe de coordonare se iau prin consens, adică prin acordul tuturor membrilor”, a precizat Ivan.

Europarlamentarul a menţionat că partidul va fi înregistrat la tribunal „în foarte scurt timp”.

„Vom participa la alegerile de anul viitor. Vom prezenta în primăvară lista de candidaţi”, a adăugat acesta.

Ivan a mai spus că ADN şi-a asumat să nu facă niciodată o alianţă cu vreun partid care s-a aflat la guvernare.

„Ne-am asumat încă de la înfiinţare că nu vom face alianţă niciodată cu niciun partid care a fost măcar o zi la guvernare de la Revoluţie până astăzi. Când construieşti o alternativă la tot ce înseamnă clasa politică de azi,nu poţi să intri în alianţe cu oameni care au fost părtaşi la dezastrul în care se află România azi. Vrem să construim o altă clasă politică, un alt profil de politician, curat, transparent, compentent, responsabil. Nu este un partid elitist sau care se limitează doar la o anumită zonă socială. Fiecare îşi găseşte în interior locul şi sensul dacă vrea să se implice”, a spus acesta.

El a adăugat că nu respinge membri care au activat în alte partide.

„Nu avem un criteriu de respingere dacă ai activat în alt partid nu mai poţi să vii la ADN. Nu respingem, dar nici nu încurajăm”, a arătat Ivan.

Comenteaza