Scădere a apelurilor false la 112. Totuși, din 4,8 milioane de apleuri, doar 2,6 milioane au fost urgențe

Scădere a apelurilor false la 112. Totuși, din 4,8 milioane de apleuri, doar 2,6 milioane au fost urgențe
| Foto: wall-street.ro

Deputatul clujean al PNL, Radu Moisin, a afirmat că se observă o scădere a apelurilor false sau abuzive la 112, datorită sancțiunilor care dau rezultate.

Parlamentarul clujean a precizat pe rețelele de socializare că a solicitat o opinie Ministerului Afacerilor Interne referitoare la măsurile luate până acum, care majorează pedepsele pentru apelarea fără motiv a numărului unic de urgență.

Sancțiunile pentru alertarea falsă/abuzivă a 112 dau rezultate! Operatorii 112 recepționează zilnic sute de apeluri, printre care și cele false/abuzive. Conform ultimelor date STS, în 2020, în Sistemul 112 au fost preluate peste 4,8 milioane de apeluri, dintre care doar 2,6 milioane au reprezentat urgențe.

Având în vedere aceste date, am solicitat o opinie Ministerului Afacerilor Interne în legătură cu eficiența măsurilor implementate până acum, inclusiv actul normativ din 2020 care majorează pedepsele pentru apelarea falsă și abuzivă a numărului unic de urgență.

Răspunsul primit de la MAI include date de la IGPR, care descriu faptul că deși numărul total de apeluri 112 a crescut în 2020 față de 2019, se observă o scădere a apelurilor false în 2020 față de 2019. Prin urmare, modificările legislative privind funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență au avut efect, însă o analiză clară a eficienței trebuie efectuată după o perioadă de aplicabilitate mai îndelungată.

MAI precizează că la efectul pozitiv au contribuit și cetățenii care au conștientizat consecințele negative ale apelării false/abuzive a 112, datorită campaniilor de informare, precum „Urgența este pentru urgențe”, „Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112”, „Școala Altfel”, precum și campanii de informare on-line ce aduc în atenție ce situație poate fi considerată o urgență și se poate apela 112.

Mai mult, MAI recunoaște importanța continuității eforturilor atât în plan legislativ, pentru a îmbunătăți regulile în vigoare, cât și la nivelul conștientizării populației, deoarece apelarea falsă/abuzivă 112 poate însemna o pierdere a unei vieți sau un incident grav, deci consecințele unei astfel de fapte trebuie să fie pe măsură”, a transmis Moisin pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza