Scandal după Congresul PMP. Băsescu i-a supărat pe rockerii de la Phoenix - VIDEO

Scandal după Congresul PMP. Băsescu i-a supărat pe rockerii de la Phoenix - VIDEO
Abia redevenit preşedinte de partid, Traian Băsescu are deja probleme. Staff-ul fostului şef de stat este acuzat de liderul celebrei trupe Phoenix, Nicu Covaci, că a folosit ilegal o piesă muzicală în cadrul Congresului Mişcării Populare, care a avut loc sâmbătă la Sala Palatului.

Piesa în cauză este „Invocaţie", apărută în 1975 pe albumul „Cantafabule", a cărei muzică a fost compusă de membrii de atunci ai trupei, pe versuri de Şerban Foarţă. La intrarea lui Traian Băsescu în Sala Palatului, unde avea loc congresul Mişcării Populare, organizatorii au asigurat fondul sonor folosind piesa celor de la Phoenix:

„Fie să renască numai cel ce har
are de-a renaşte, curăţit prin jar,
din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,
astazi, ca şi mâine, pururi şi acum".

Nicu Covaci îşi aminteşte de momentul în care a fost decorat de fostul şef de stat şi dă vina pe organizatorii evenimentului pentru gafa de sâmbătă: "În anul 2007 am fost decorat de preşedintele Traian Băsescu şi am fost impresionat nu numai de acest gest, ci şi de faptul că, în timp ce îmi prindea pe vestă insigna, mi-a recitat fără greşeală textul uneia dintre primele piese Phoenix. Un preşedinte de stat şi-a sacrificat câteva ore din viaţa lui extrem de ocupată ca să mă convinga de aprecierea sa... Prin urmare, consider că este un fan al muzicii Phoenix, iar organizatorii evenimentului de la Sala Palatului au ştiut probabil acest lucru", a precizat Nicu Covaci pentru Ziua de Cluj.

Trupa Phoenix a fost decorată la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu / foto gandul.info

"Cred, totuşi, că în structura unui partid politic există, sau ar trebui să existe, oameni bine informaţi, jurişti şi oameni responsabili cu strategii de PR, care să cunoască procedurile pe care un asemenea eveniment le implică. Este vorba nu numai de utilizarea unei compoziâii fără acceptul autorului - în acest caz, autorilor - dar şi de o asociere la nivel de imagine care s-a produs fără acceptul persoanelor implicate", a mai declarat liderul trupei.

Nicu Covaci spune că brandul Phoenix şi muzica Phoenix au stat departe de lumea politică timp de peste jumătate de secol "pentru că noi, deocamdată, nu am identificat un partid sau o formaţiune politică cu a cărei ideologie sau cu al cărui program politic să rezonăm".

Liderul Phoenix recunoaşte, însă, că în jurul ideii Phoenix ar putea fi constituită o mişcare cu caracter politic: "Dacă va fi cazul, voi pune pe picioare propriul partid, PHOENIX - Partidul Renaşterii Naţionale, a cărui activitate va fi sprijinită de mesajul muzicii Phoenix".

În ceea ce priveşte măsurile legale pe care trupa le-ar putea lua împotriva Mişcării Populare, pentru folosirea ilegală a melodiei "Invocaţie", Nicu Covaci spune că va lua o decizie în scurt timp. "Vom vedea ce măsuri se impun în continuare şi în funcţie de ceea ce Şerban Foarţă va decide să facă. Eu îl voi sprijini întrutotul, până la căpat", a declarat liderul celebrei trupe rock pentru Ziua de Cluj.

Comenteaza