Scandalul din USR ia amploare. Deputat USR de Cluj: „Mă gândesc serios să părăsesc partidul"

Scandalul din USR ia amploare. Deputat USR de Cluj: „Mă gândesc serios să părăsesc partidul
Disputa de la vârful USR dintre Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea produce efecte neaşteptate la Cluj. Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu spune că se gândeşte foarte serios să părăsească partidul.

Disputa din interiorul conducerii USR dintre preşedintele Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea, fost ministru al Cabinetului Cioloş, pe tema poziţionării partidului pro sau contra modificării Constituţiei în sensul schimbării definiţiei familiei, de la „căsătoria liber consimţită între soţi", cum este în prezent, la "căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie", nu i-a lăsat indiferenţi pe parlamentarii partidului.

Una dintre cele mai critice voci faţă de aceste "dispute personale fără conţinut" a fost cea a deputatului USR de Cluj Emanuel Ungureanu, care a şi candidat la recentul congres de la Cluj la preşedinţia USR dar a fost învins de Nicuşor Dan.

"Când ţara arde, noi ne hârjonim în dispute personale, fără conţinut"

Într-o declaraţie dată pentru ZIUA de CLUJ, Emanuel Ungureanu a spus tranşant:"Spun un lucru şi îl spun în premieră. Mă gândesc foarte serios să părăsesc USR pentru că eu consider că am intrat în acest partid pentru nişte idealuri şi valori care nu mai sunt respectate în practică, nu în teorie, de cei care au cea mai mare responsabilitate în acest sens. Noi avem de dat bătălii cumplite cu un sistem mafiot, care este în afara partidului, nostru şi noi într-un mod copilăresc, ne permitem când ţara arde, să ne hârjonim în dispute personale, fără conţinut. Dacă în scurt timp nu voi găsi maturitate la conducerea partidului, voi evolua în continuare în parlament în calitate de independent."

În aceeaşi declaraţie dată ziarului nostru, deputatul Emanuel Ungureanu a făcut o radiografie a situaţiei actuale din USR şi a criticat în termeni duri activitatea conducerii partidului.

"Suntem mici, dezbinaţi şi infantili politic"

"Am următoarea dilemă pe care am expus-o şi la congresul partidului. Cum putem ajunge noi un partid care să coaguleze forţele de dreapta în condiţiile în care noi suntem mici, dezbinaţi şi infantili politic? Cum putem să alegem o discuţie în Biroul Naţional despre Coaliţia pentru Familie, în condiţiile în care nu este un subiect pe agenda publică? Pe agenda publică era Legea salarizării. Ce sens are ca Biroul Naţional să discute despre Coaliţia pentru Familie, când a existat o dezbatere internă, publică, şi era deja un subiect închis.

"Obiectivul imediat se vede din lună, adică fuziunea cu Platforma 100"

Pentru mine este dezolant că nici preşedintele partidului, nici noii membri din Biroul Naţional nu au luat în serios avertismentul din timpul congresului în care după cum vă aduceţi aminte, l-am rugat pe Nicuşor Dan să se întâlnească cu liderii politici din USR cu care are un conflict personal, respectiv cu Cristian Ghinea şi cu Clotilde Armand, să-şi rezolve problemele personale în aşa fel încât noi să ne atingem obiectivul imediat, care se vede din lună, care se vede clar, din partea simpatizanţilor noştri, adică fuziunea cu Platforma 100, comunicarea cu Platforma 100, în aşa fel încât să nu ne antagonizăm electoratul care ne-a votat şi pentru faptul că am susţinut Platforma 100, ideile de acolo şi oamenii de calitatea lui Cioloş, repet, nu Cioloş, ci oamenii de calitatea şi de calibrul lui Cioloş", a spus Emanuel Ungureanu.

"Când apar dispute, e bine să fie discutate intern"

Un alt parlamentar de Cluj al USR, deputatul Adrian Dohotaru, nu priveşte atât de critic ultimele dispute de la vârful partidului dar admite că "USR are teme mult mai importante de discuţie". "Din punctul meu de vedere, când apar dispute, e bine să fie discutate intern, pentru că trebuie să avem o minimă disciplină de partid. Eu care eram acuzat aşa, în trecut, de unele chestii mai individualiste, pot să înţeleg când intru într-o echipă, că problemele care apar le discutăm în echipă, tocmai pentru a ne focusa pe temele care sunt pe ordinea de zi la comisii, în plen şi cred că asta se va învăta în timp, că e normal, e un partid la început, e o organizaţie la început şi ne maturizăm în timp, e normal să mai apară dispute între oameni care nu se cunosc de decenii sau de ani de zile", a fost de părere deputatul Adrian Dohotaru.

Cel de-al treilea parlamentar de Cluj al USR, senatorul Mihai Goţiu, un susţinător declarat al lui Nicuşor Dan, a spus: "Eu cred că în seara asta se va lua o decizie raţională în Biroul Naţional şi sper că se vor linişti apele şi unii colegi o să înţeleagă că dacă vrem să folosim presa ca şi pârghie de presiune pentru luarea unor decizii în partid, tot partidul o să aibă de suferit, nu unii sau alţii."

Unul dintre liderii USR, Cristian Ghinea, apropiat al lui Dacian Cioloş, a publicat pe Facebook, un comentariu la o postare, în care l-a acuzat pe Nicuşor Dan că a ameninţat cu demisia dacă partidul se va pronunţa împotriva modificării Constituţiei, referitor la definirea familiei: "A fost o şedinţă lungă a noului Birou Naţional, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drula: USR ca partid să se poziţioneze împotriva schimbării Constituţiei. Se contura o majoritate clară pentru susţinerea propunerii. Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îşi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui şantaj."

Replica lui Nicuşor Dan a venit tot pe reţeaua de socializare. "Am spus că în USB / USR este loc şi pentru progresişti şi pentru conservatori, o temă care este prea intimă pentru foarte mulţi pentru a fi tranşată prin vot. Am spus asta multor oameni, privindu-i in ochi, în discuţii unu la unu, când mă întrebau dacă merită să se investească în USB / USR. (...)Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu toţii în capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încălca convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate", a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Comenteaza