Scandalul dozelor de vaccin anti-COVID. Ciucă: "Trebuie să luăm neapărat o decizie, să nu irosim banii degeaba"

Scandalul dozelor de vaccin anti-COVID. Ciucă: "Trebuie să luăm neapărat o decizie, să nu irosim banii degeaba"

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că se analizează costurile unei eventuale decizii de renunţare din partea României la contractele pentru dozele de vaccin anti-COVID de anul acesta şi anul viitor.

Premierul fost întrebat la Oradea dacă se ia în calcul renunţarea la contractele pentru dozele de vaccin pentru anul acesta şi pentru următorul.

"Este o analiză pe care Ministerul Sănătăţii o are în desfăşurare. Sigur, trebuie să vedem care sunt elementele de cost ale acestei decizii. Cert este că, în acest moment, privind şi analizând datele de vaccinare cu numărul de vaccinuri care a fost contractat, trebuie să luăm neapărat o decizie astfel încât să nu irosim banii degeaba", a declarat Nicolae Ciucă.

Conform ministrului Alexandru Rafila, România ar urma să primească, în 2022 și 2023, aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

"Câte o să ajungă pot să vă răspund, însă ce vom face cu el încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări. În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin", a spus marți Alexandru Rafila.

Ministrul a afirmat că este vorba despre sume "serioase de bani", pe care statul român trebuie să le plătească sau pe care le-a plătit deja.

"Încercăm să găsim o soluţie, pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare, vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate. Interesul pentru vaccinare în mod evident a scăzut, scade şi probabilitatea de a le putea vinde şi chiar probabilitatea de a le dona. (…) Trebuie să găsim o soluţie", a mai spus Rafila

Comenteaza