Scandalul legumelor "otrăvite". Liviu Dragnea, ameninţări la adresa supermarketurilor

Scandalul legumelor "otrăvite". Liviu Dragnea, ameninţări la adresa supermarketurilor
| Foto: Alexandru Dobre / Mediafax / Hepta.ro

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a început, la mijlocul lunii martie, să critice marile lanţuri de magazine că vând legume şi fructe de import "pline de otravă", în locul mărfii producătorilor locali. Au urmat controale ale inspectorilor la produsele de import şi chiar blocarea TIR-urilor la vamă.

"De ce producătorii români nu au dreptul ca produsele lor se se găsească în galantare? Noi de ce nu avem dreptul să mâncăm produse româneşti? În schimb avem dreptul şi obligaţia să mâncăm mere, pere, prune, roşii pline de otravă. Să o spunem deschis, e otravă. Toate chimicalele înseamnă otravă. Numai eu ştiu în Ilfov câteva localităţi unde fac roşii aproape la fel de bune ca în Teleorman. Au şansa să ajungă la marile lanţuri? Nicio şansă. Sunt antieuropean când spun lucrurile astea? (...) Ce concurenţă când la supermarket n-am nicio şansă să intru cu produsele mele", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 16 martie la Snagov.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, au făcut referire la un dublu standard al produselor, neconforme cu cele din Occident, care ajung pe pieţe precum cea din România.

FILIERA SERBIA-MACEDONIA

Pe 4 aprilie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţa, printr-un comunicat, că loturi mari de legume şi fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscată, pătrunjelul, salata verde se descarcă în România, iar pe facturi nu se înscrie originea produselor.

Acelaşi comunicat anunţa că în urma controlului, inspectorii au făcut următoarele constatări: "Produsele autohtone se deosebesc prin calitate şi prospeţime de loturile de legume şi fructe din import sau comerţ intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină. Loturile de legume şi fructe provenite din import sau din comerţ intracomunitar pierd din prospeţime şi fructuozitate, prin transport şi depozitare, de regulă fiind recoltate înainte de maturare pentru a rezista la transport şi depozitare".

De asemenea inspectorii au mai precizat că "majoritatea legumelor şi fructelor provenite din ţările europene sau din import sunt obţinute prin tehnici de cultură super intensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a factorilor de nutriţie şi de mediu".

"Legumele şi fructele româneşti produse de persoane fizice sunt, în totalitate, obţinute prin metode tradiţionale, moştenite în gospodăria ţăranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calităţi organoleptice şi însuşiri culinare deosebit de apreciate", potrivit comunicatului MADR.

DRAGNEA I-A AMENINŢAT CU DEMITERI

Pe 10 aprilie, într-o deplasare în locul de unde a pornit Programul de Tomate, în judeţul Giurgiu, liderul social-democrat a lansat avertismente la adresa Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Protecţia Consumatorului, Oficiul Antifraudă şi Autoritatea Naţională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume şi fructe "de contrabandă", actualii angajaţi instituţionali urmau să fie înlocuiţi.

"Trebuie să reuşim să nu mai existe în România acest standard dublu, anume roşiile bune se păstrează pentru ţările din Vest, iar în România vin roşii proaste şi nesănătoase. E valabil pentru orice legumă, fruct care intră în această ţară. Interesul nostru este ca românii să aibă pe masă legume şi fructe sănătoase, pentru că românii merită mai mult", a spus atunci Liviu Dragnea.

El a mai afirmat că legea care reglementează ponderea de 51% de produse agricole româneşti din magazine nu este respectată: "Nu avem nicio şansă cu legea aia, ca producătorii români să aibă prioritate, pentru că i se pun atât de multe piedici, pentru că e interesul să se vândă marfă de afară şi dacă mergi în Franţa sau în Germania şi mănânci o roşie din magazin, oricum nu e ca roşia românească, pentru că n-are nimeni în lume pământul pe care l-a dat Dumnezeu aici în România, dar oricum are ceva gust faţă de roşiile pe care le găseşti în Bucureşti".

CE PREVEDE LEGEA PRIVIND ALIMENTELE PROVENITE DIN LANŢUL ALIMENTAR SCURT

Legea prevede că magazinele au obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, "să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare". Actul normativ defineşte "produs românesc" drept un "produs obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România" iar "produsul are la bază interesul acordat de producători comercianţilor în sensul asigurării siguranţei şi securităţii alimentare".

Prevederea ca 51% dintre produsele de pe raft să fie româneşti, introdusă în 2016, este neagreată de unii comercianţi şi reprezentanţi ai acestora. Comisia Europeană a considerat că legea 150/2016 încalcă legile comunitare, motiv pentru care acestea trebuie schimbate şi repuse în limitele legale.

ACŢIUNEA DEMETRA

Pe 11 aprilie, la o zi după ameninţările lui Liviu Dragnea, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi inspectorii Direcţiei Generale a Vămilor au demarat la nivel naţional acţiunea ”Demetra”, de verificare a circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor.

În urma declaraţiilor lui Liviu Dragnea, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a transmis că existau sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară. Camioanele, care proveneau inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, au fost sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu au făcut faţă volumului mare de marfă ce trebuia controlată.

Peste 80 de tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia şi 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate. Controalele la nivel naţional, coordonate de ANAF, au avut în vedere depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import, potrivit unui comunicat emis de ANSVSA pe 14 aprilie.

Printre neconformităţile sancţionate atunci, ANSVSA menţiona lipsa documentelor sanitare veterinare, igiena necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de fucţionare a depozitului de destinaţie.

Marţi, în urma unui control al Autorităţii Naţionale Fitosanitare, MADR aducea asigurări că toate legumele şi fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori.

"Se constată faptul că fenomenul de substituire a legumelor şi fructelor este încă prezent, în sensul că produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar sunt comercializate ca produse româneşti, practică la care mai apelează comercianţii din pieţele agroalimentare. De asemenea, nu toţi comercianţii respectă trasabilitatea produselor, prin neprezentarea documentelor de provenienţă", arată comunicatul emis de Ministerul Agriculturii.

Aceeaşi sursă arată că printre obiectivele acţiunilor de monitorizare şi inspecţie este şi "asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat corespunzător pentru minim 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli, organizaţi conform OUG 44/2008".

Totodată, potrivit sursei citate, sunt prelevate probe de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide "din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare".

Pentru această acţiune, reprezentanţii MADR notează: "Consumul de legume şi fructe din producţia autohtonă contribuie major la sprijinul şi dezvoltarea sectorului legumicol şi pomicol românesc".

Joi, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că urma să sărbătorească Paştele în familie şi să aibă pe masă ”doar produse româneşti şi bulion făcut acasă”.

Comenteaza