Scenarii pentru viitorul PSD fără Dragnea: revenirea lui Ponta, Corina Creţu sau abandonarea guvernării

Scenarii pentru viitorul PSD fără Dragnea: revenirea lui Ponta, Corina Creţu sau abandonarea guvernării

Analiştii politici au creionat, la solicitarea Ziua de Cluj, posibile scenarii pentru viitorul imediat al Partidului Social Democrat, lovit de şocul condamnării definitive la trei ani şi şase luni cu executare primită luni de Liviu Dragnea.

Ieşirea lui Liviu Dragnea din peisaj i-ar putea determina pe politicienii din PSD care au migrat la Pro România să revină acum la vechiul partid, spune George Jiglău, lector universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj. Ba mai mult, actualii lideri ai Pro România ar putea fi puşi direct în poziţiile cheie ale PSD, partid dornic să îşi consolideze o imagine pro-europeană de care nu au avut parte cu Dragnea la conducere:

"O teorie personală este că, odată cu dispariţia lui Liviu Dragnea din peisaj, treptat va exista o reapropiere de Pro România, vor veni cumva înapoi cei care au plecat acolo. Partidul va încerca să devină mai pro-european decât a fost cu Dragnea la conducere. Cred că se vor reîntoarce la PSD politicieni din Pro România şi poate îl vor pune pe chiar Ponta sau pe Corina Creţu. Sunt oameni şi în PSD care pot să dea o faţă mai europeană partidului, care pot să pregătească partidul pentru alegerile de anul viitor".

Politologul George Jiglău este de părere că renunţarea, de bunăvoie sau forţată, a PSD-ului la guvernare ar putea prii pe termen lung partidului:

"Dacă PSD va pleca de la guvernare, fie prin moţiune de cenzură, fie prin demisie, partidul s-ar putea să beneficieze de pe urma unui astfel de moment, pentru că au un an în care se pot regrupa, se pot reorganiza. Foarte multă lume va fi atât de uşurată că am scăpat de Dragnea, că nu vor mai da atâta atenţie PSD-ului. Aşadar, social-democraţii pot să se întoarcă la alegerile din 2020 la fel de puternici cum au fost în 2016, la parlamentare, după un an de guvernare tehnocrată", a conchis analistul politic.

Nevoită să asigure interimatul, Viorica Dăncilă nu va avea însă susţinere la preşedinţia Partidului Social Democrat, ci dimpotrivă, a afirmat Sergiu Mişcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din Cluj: 

"După rezultatul prost de aseară, Partidul Social Democrat avea o mare problemă: cum să scape de Liviu Dragnea, indiferent dacă este condamnat sau achitat. Aşa cum s-au întâmplat lucrurile, PSD va trebui să tranşeze rapid şi să decidă ce îşi doreşte să facă. Probabil că va exista o presiune din interior spre a o îndepărta şi pe Viorica Dăncilă, văzută ca fiind continatoarea lui Liviu Dragnea şi jocul în jurul Gabrielei Firea se va întări", a explicat acesta. 

De asemenea, Sergiu Mişcoiu consideră, la rândul său, că retragerea de la guvernare ar avantaja Partidul Social Democrat şi ar putea pregăti terenul pentru o revenire în forţă la parlamentarele din 2020, asemănătoare cu cea din 2016.

"Partidul va trece printr-un tumult serios şi din cauză că Dragnea a încercat să-i îndepărteze din filiale pe toţi cei care aveau probleme cu el, acum şi alternativa în cadrul partidului va fi greu de conturat. Este necesar pentru PSD să facă un pas în spate, ar fi chiar preferabil pentru ei să treacă în momentul acesta în opoziţie. Lecţia lui 2014, când Victor Ponta a demisionat şi PSD, restructurându-se, a reuşit să câştige alegerile în 2016 pare să fie singura variantă funcţională în acest caz. Cu cât rămân mai mult la guvernare şi se erodează mai tare, pierzând majoritatea, cerşind probabil voturi la moţiuni de cenzură, cu atât dezastrul anunţat devine unul şi mai consistent", a afirmat Sergiu Mişcoiu.

Reacţia liderului PSD Cluj, la arestarea lui Dragnea 

Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj, a reacţionat la arestarea șefului său de partid, spunând că ar fi fost mai bine dacă Liviu Dragnea şi-ar fi dat demisia în seara alegerilor europarlamentare.
"Respectăm deciziile judecătorilor, poate ar fi fost mai bine să demisioneze în seara alegerilor. Viaţa merge mai departe", a declarat deputatul clujean.

Întrebat despre viitorul Partidului Social Democrat după evenimentele petrecute luni, liderul PSD Cluj a răspuns că partidul se va concentra pe alegerile care urmează. Totodată, acesta a evitat să menționeze vreun nume, când a venit vorba despre viitorul preşedinte al PSD.

"Cu siguranţă vom face schimbări atât la nivelul comunicării, cât şi la temele abordate din punct de vedere politic şi vom pregăti candidați pentru prezidenţiale şi locale. Statutar, după preşedintele partidului este preşedintele executiv, care în momentul de faţă este Viorica Dăncilă. Nu este vorba dacă susţii sau nu susţii pe cineva. La congres vom vedea cine este dornic să candideze, competiţia este deschisă", a conchis Horia Nasra.
Etichete

Liviu Dragnea s-a predat, luni după-amiază, după ce a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat luni la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis menţinerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în cazul preşedintelui PSD Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu. Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum. Şi fostul director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, a rămas cu condamnarea din prima instanţă, de 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare.

Liviu Dragnea a ajuns în luni după-amiază la Penitenciarul Rahova.

Comenteaza