Scenariu incredibil: PSD, PNL, UDMR ar putea fi desfiinţate. "Ne-am face de râs ca ţară, dar ar fi un semnal că justiţia funcţionează"

Scenariu incredibil: PSD, PNL, UDMR ar putea fi desfiinţate.
„Nu este un secret, aşa se finanţează campaniile electorale, de ce vă faceţi toţi că nu ştiţi?”, a fost adevărul grăit de gura păcătoasei Elena Udrea după ce Gabriel Sandu tocmai explicase cum a făcut rost de cinci milioane de euro pentru partid. Marian Vanghelie a renovat sediul de campanie al prezidenţiabilului Mircea Geoană cu bani din şpagă. Cireaşa de pe tortul ofensivei totale a DNA ar putea fi dizolvarea celor mai mari partide româneşti din cauza banilor negri.

De câteva luni România e zguduită de zgomotul asurzitor al cătuşelor puse serios la lucru de procurorii DNA. Dar acest fără precedent jihad anti-corupţie s-ar putea finaliza cu un climax de o intensitate galactică prin pulverizarea întregului sistem politic găunos care nenoroceşte România de 25 de ani încoace, iar detonatorul uriaşei explozii ar putea fi un ONG atât de mărunt încât nici numele nu îi este cunoscut în acest moment. Din două surse total independente, ZIUA de CLUJ a aflat în exclusivitate faptul că un ONG fără notorietate, al cărui nume nu am reuşit încă să-l aflăm, ar fi formulat o plângere penală împotriva principalelor formaţiuni politice din România pentru finanţarea campaniilor electorale cu bani negri. Plângerea respectivă ar avea la bază tocmai informaţiile rezultate din dosarele cu politicieni cu greutate, aflate acum pe masa procurorilor DNA.

Dacă procurorii vor strânge dovezi consistente, iar judecătorii Tribunalului Bucureşti (singura instanţă abilitată să judece atât înfiinţarea cât şi dizolvarea partidelor politice) vor fi convinşi că partidele respective şi-au finanţat campaniile electorale cu bani proveniţi din activităţi ilicite, verdictul nu va putea fi decât unul singur: dizolvarea partidului în cauză. Potrivit art. 46, al. (1) din Legea partidelor politice, „Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii: (...) b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice; c) când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice", or finanţarea campaniei electorale cu fonduri obţinute ilicit s-ar încadra perfect în condiţia enunţată la litera c), dacă nu cumva chiar şi în cea trecută în dreptul literei b).

Merită menţionat faptul că, în acest caz, păcatele unora se transmit urmaşilor. Potrivit art. 40 al. (1) al aceleiaşi legi a partidelor politice, „în urma fuziunii prin contopire a unor partide politice rezultă un partid politic nou, care se subrogă în drepturile şi obligaţiile partidelor politice care au fuzionat". Altfel spus, dacă vechiul PDL va fi dovedit că şi-a finanţat ilegal campaniile electorale, sancţiunea prevăzută de lege va fi dizolvarea sa. Cum, însă, PDL a fost dizolvat deja urmare a fuziunii prin contopire cu PNL, sancţiunea va fi aplicată partidului rezultat din fuziune. Cu alte cuvinte, încălcarea legii de către PDL va duce la dizolvarea noului PNL.

Posibilitatea dizolvării celor mai mari partide româneşti prin sentinţă judecătorească datorită folosirii de bani negri pare atât de şocantă, încât reprezentanţii lor nici nu vor să audă de aşa ceva. „Nu cred că se poate ajunge într-o asemenea situaţie. Nu e posibil să se ajungă la o situaţie de genul acesta", a fost tot ce a reuşit să comenteze preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Jurist ca pregătire, co-preşedintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda e ceva mai aplicat. „În mod cert nu există această posibilitate din punct de vedere juridic. Răspunderea e individuală a celui care a încălcat legea, nu e o răspundere colectivă. Cu ce sunt vinovaţi miile sau sutele de mii de membri ai unui partid pentru că cineva a încălcat legea? Cine a adus şi a folosit în campanie bani negri răspunde individual pentru fapta sa, nu poţi pedepsi un partid întreg pentru asta. De altfel există o prevedere în lege potrivit căreia finanţările ilegale se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat, nu există altă sancţiune", a spus Buda.

Deşi nu e partid politic, UDMR s-ar afla în acelaşi pericol, dacă s-ar dovedi că a folosit bani negri în campaniile electorale, deoarece Ordonanţa 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii conţine prevederi identice privind criteriile de dizolvare de către instanţa de judecată. „Într-adevăr, aceste condiţii sunt valabile şi la legea asociaţiilor, dar personal nu cred că se va ajunge până acolo", a afirmat liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente.

Membru al Centrului pentru Studiul Democraţiei, analistul politic George Jiglău crede că folosirea banilor negri în campaniile electorale va fi greu de dovedit în instanţă, dar nu vede imposibil un asemenea deznodământ pe care l-ar echivala cu un veritabil restart pentru România. „E foarte greu de dovedit folosirea banilor negri. Cei care verifică finanţările campaniilor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au făcut rapoarte după fiecare rundă de alegeri, dar ei îşi întocmesc rapoartele pe baza raportărilor primite de la partide. Practic, în acest moment, nu există pârghii la AEP sau la Curtea de Conturi prin care să verifice banii negri, iar asta e o problemă la nivel european. Una din primele probleme privind legea finanţării partidelor e partea de sancţiuni. Primii sancţionaţi sunt mandatarii financiari şi cam atât. În plus, acum vor să bage şi termen de prescriere şi chiar nu înţeleg de ce. Dacă s-ar sparge buba acum, ar fi ca în Italia acum 20 de ani, când procurorii au ras tot, a fost momentul lor zero. Pentru partide n-ar fi un capăt de ţară, ar face ca la cluburile de fotbal, care, odată ajunse în insolvenţă, în faliment, se reînfiinţează sub un alt nume şi nu mai plăteşte nimeni datoriile din urmă. Partidele s-ar reînfiinţa, ar schimba un pic sigla, semnul electoral şi gata. Dacă s-ar ajunge la dizolvarea partidelor în acest fel, ne-am face de râs, ca ţară, în ultimul hal, dar, pe de altă parte, ar fi un semnal categoric că justiţia funcţionează, că justiţia a depăşit orice barieră în raport cu partidele politice", a apreciat Jiglău.

 

Etichete
Comenteaza