Scrisoare către Comisia Europeană despre motivul respingerii Rovanei Plumb: Se află în conflict de interese

Scrisoare către Comisia Europeană despre motivul respingerii Rovanei Plumb: Se află în conflict de interese

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb şi nu poate asuma funcţia de comisar european, au spus surse europene, pentru MEDIAFAX.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declaraţia de avere depusă la Bruxelles.

Ulterior informaţia a fost anunţată şi de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

„Cea mai nouă informaţie în cazul Rovanei Plumb: Va fi trimisă din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European o scrisoare Comisiei Europene prin care va fi informată că există un conflict de interese cu privire la împrumutul de 800.000 de lei al Rovanei Plumb de la doamna Elena Loghin. Din acest motiv doamna Rovana Plumb nu îşi poate asuma funcţia de comisar european. Această decizie finală a fost luată cu 20 de voturi pentru, zero voturi împotrivă”, a scris Siegfried Mureşan, joi, pe Facebook.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadenţă în 2021.

La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Plumb, întrebată de Comisia JURI despre dosarul Belina şi banii nerambursaţi de AEP către PSD- surse

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE, despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD, pentru campania la europarlamentare şi despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene, pentru MEDIAFAX.

Potrivit informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, în cadrul şedinţei Comisiei JURI de joi Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoană de la care a luat 800.000 de lei şi dacă aceasta are vreo legătură cu PSD.

Plumb a explicată că potrivit legislaţiei naţionale, un candidat se poate împrumuta pentru a contribui direct la campania electorală. Ea a susţinut că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din cercul ei de cunoştinţe. Acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică şi a avut bunăvoinţa de a o împrumuta. Persoana respectivă ca re i-a acordat împrumutul nu a avut, nu are şi nici nu va avea vreo legătură cu domeniul de activitate în care va activa ea, ar mai fi spus Plumb, potrivit surselor citate.

Europarlamentarul Manon Aubry Stânga de la grupul Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE) a întrebat-o pe Plumb care este numele persoanei de la care s-a împrumutat şi cum comentează faptul că ăntre 2013-2018 a fost vizată în dosarul „Belina”, însă cercetările în cazul ei nu au mers mai departe, deoarece Parlamentul României nu a încuviinţat cererea de urmărire penală formulată de procurori.

Rovana Plumb a răspuns că numele persoanei care i-a acordat împrumutul a fost transmis Comisiei JURI, precizând că va respecta prevederile Codului de Conduită.

Membri ai Comisiei juridice a PE au mai vrut să ştie dacă a existat dobândă pentru împrumutul acordat, întrebare la care Plumb a replicat că acea „cunoştinţa a făcut un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”, au precizat sursele europene, pentru MEDIAFAX.

La rândul său, eurodeputatul german Patrick Breyer de la grupul Verzilor a întrebat-o pe Rovana Plumb de ce nu a fost declarat împrumutul de 63.000 de lei primit de la proprietarul unui hotel din Dâmboviţa. De asemenea, acesta a dorit să ştie cum a returnat aceasta împrumuturi, atâta timp cât nu a avut venituri.

Plumb a spus că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare naţionale şi ulterior a fost rambursat.

Eurodeputatul danez Karen Melchior, de la grupul Renew Europe, a întrebat-o pe Plumb ce măsuri va lua pentru a se asigura că politicienii şi partidele nu se simt îndatoraţi pentru împrumuturile acordate. În acest caz Plumb a invocat legea şi prevederile legale.

Europarlamentarul german Axel Voss, de la grupul PPE a întrebat-o dacă există şi alte împrumuturi acordate cu titlu personal pe care nu le-aţi menţionat în declaraţie. Eurodeputatul PPE a invocat decizia AEP de a nu rambursa parte din banii cheltuiţi de PSD în campania la europarlamentare şi cum se va plăti împrumutul luat.

Plumb a explicat că nu există alte împrumuturi personale decât cel de 800.000 euro luat de la o bancă, pentru a îşi construi o locuinţa declarată în declaraţia de interes). Acest împrumut are garanţii imobiliare, înscrise în declaraţia financiară. Este vorba de o declaraţie pentru a asigură familiei posibilitatea de a sta mai mult de opt persoane, potrivit surselor citate.

Despre decizia AEP, Plumb a precizat că nu are cunoştinţă despre subiect şi a rugat Comisia JURI să întrebe la PSD.

Eurodeputatul grupului Verzilor din PE Patrick Breyer a întrebat-o pe Plumb cum va plăti împrumutul, dacă AEP nu rambursează parte din bani către PSD. Referitor la împrumutul de 63.000 de lei de la omul de afaceri, Breyer a întrebat-o pe Plumb dacă „este vorba despre interesul de a avea construite străzi care să le ofere acces mai bun oamenilor la hotelul pe care îl deţine”, conform surselor menţionate. El a mai întrebat de ce nu se fac donaţii directe către partide.

„Cunoştinţa ei este antreprenor şi nu are legătură cu partidul. Acea persoană nu a lucrat pt ea şi nici PSD, nu este membru de partid. Împrumutul a fost acordat în condiţiile legii 334/2006”, ar fi răspuns Plumb, potrivti surselor europene.

Eurodeputatul Axel Voss a întrebat-o pe Rovana Plumb dacă cei 800.000 de euro împrumutaţi pentru construcţia unei locuinţe, au fost incluşi în lista de case/locuinţe, iar Plumb a replicat că „apare la locuinţe”.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul francez Gilles Lebreton de la grupul Identitate şi Democraţie (ID) a avut curiozitatea să afle cum se va rambursa împrumutul luat pentru campanie, care este calendarul rambursării şi care este mecanismul. Rovana Plumb a explicat că acea cunoştinţa care i-a acordat împrumutul nu are legătură cu statul şi cu partidul. Statul rambursează banii partidul, iar formaţiunea politică mai departe candidatului, a mai explicat ea.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb şi nu poate asuma funcţia de comisar european.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declaraţia de avere depusă la Bruxelles, a anunţat pe Facebook, Siegfried Mureşan.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadenţă în 2021.

La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Comenteaza