Se caută “crăişor” pentru un an. Îl mai vor moţii?

Se caută “crăişor” pentru un an. Îl mai vor moţii?
Procedura constatării vacantării mandatului de deputat în colegiul 9 continuă să fie tergiversată. Primarii din zonă au păreri împărţite cu privire la utilitatea alegerilor.

Surse de la vârful conducerii UDMR spun că certificatul de deces al lui Palfi Zoltan a ajuns la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, dar procedura constatării vacantării postului este tergiversată de preşedinta democrat-liberală a Camerei, Roberta Anastase. În aceste condiţii, ipoteza anulării alegerilor din colegiul 9 prinde contur tot mai puternic.

"Certificatul de deces a ajuns la Biroul Permanent. Mai trebuie pus din nou subiectul constatării vacantării postului pe ordinea de zi, dar asta văd că nu se întâmplă. Noi, cei din UDMR, vrem să se facă alegeri parţiale în colegiul de munte, alţii nu vor", au afirmat sursele menţionate. Amintim că, întârziind procedura de constatare a vacantării postului de deputat, apoi avizarea guvernului în acest sens de către preşedintele Camerei şi, finalmente, emiterea hotărârii de guvern care să stabilească data alegerilor, se poate intra în ultimele 12 luni de mandat, în care legea nu mai permite organizarea de alegeri parţiale.

Cel care a declanşat întregul proces de tragere de timp, preşedintele comisiei de validare, deputatul PDL Petru Călian, se derobează de orice responsabilitate. "Eu mi-am făcut atunci doar datoria de a semnala lipsa documentului constatator al decesului. Din acest moment, noi, comisia, nu mai avem nici o treabă. Mingea e în curtea Biroului Permanent al Camerei, acolo se va decide", a spus Călian.

Între primarii din colegiul rămas "orfan" de deputat părerile privind necesitatea alegerilor parţiale sunt împărţite. Câştigătoarea alegerilor din 2008, primarul PDL de Băişoara, Minodora Luca, spune că n-are sens să se mai facă alegeri. "Aşa ar fi mai bine, să nu se mai ţină alegeri. Nu merită să candidezi pentru numai un an de mandat. Nu merită nici atâtea cheltuieli pentru un singur an, mai ales că gradul de implicare al alegătorilor e destul de mic. Poate că pentru mine ar veni, dar nu merită cheltuiala. Vor vedea ei cum se vor descurca în parlament cu un vot în minus", a spus Luca. De aceeaşi părere este şi colegul său de partid, primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea. "Nu cred că mai are sens. Decât să faci alegeri, să pui deputat un primar şi apoi să faci alte alegeri să înlocuieşti primarul, mai bine o laşi baltă. În plus, dacă s-ar face, ar fi în apropierea sărbătorilor, a Crăciunului, lumea n-ar fi interesată. Ar fi bani cheltuiţi de pomană", apreciază Balea.

În schimb, primarul social-democrat din Ciucea, Ioan Popa, nu acceptă să rămână nereprezentat în Camera inferioară a parlamentului. "Cum, să lăsăm colegiul fără deputat mai bine de un an? Trebuie să se facă alegeri, aşa e legal, aşa e constituţional", a declarat Popa. Primarul UDMR-ist al comunei Mihai Viteazu, Zeng Ioan, consideră că e inutilă înlocuirea lui Palfi. "Chiar m-am gândit zilele astea la colegiu şi m-am gândit să candidez, dar numai un an de mandat e extrem de puţin ca să mai poţi face ceva pentru colegiu. E un timp extrem de scurt, nu mai poţi face absolut nimic. Nu merită să mai facem alegeri", a opinat Zeng.

Nu la fel gândeşte primarul comunei Tureni, liberala Elena Mănăilă. "În mod normal, ar trebui să se organizeze alegeri, pentru că altfel ar fi un an fără reprezentare în Camera Deputaţilor. Din punct de vedere economic, nu ştiu, cum nu ştiu nici din punct de vedere politic cum ar fi mai bine pentru noi (PNL - n. red.), dar normal ar trebui alegeri şi pentru numai două luni de mandat", a spus Mănăilă. Primarul independent al Moldoveneştiului, Kanyaro Paul, e ferm: "Să facă alegeri, aşa cum spune legea!".

Liberalul Traian Mariş, primar în Mărişel, vrea alegeri, dar cu condiţia să le câştige unul din candidaţii... puterii. "Ar trebui să avem un reprezentant în Cameră. Cu regretatul domn Palfi am discutat multe probleme şi măcar ne-a dat o speranţă. Sigur, putem să ne spunem problemele şi pe linie politică, să le transmită în parlament colegii noştri de partid. Domnul deputat Uioreanu ştie ce probleme avem în Mărişel, dar dacă merge Uioreanu şi le spune: «Uitaţi ce probleme are primarul meu liberal», ăia îi spun: «Lasă că mai sunt şi alţi primari cu probleme». E altceva când merge unul de la putere şi le spune că primarul din colegiul lui are o problemă. Vor zice: «Deci este o problemă, hai s-o rezolvăm»", a explicat Mariş.

Colegul său de partid, primarul din Beliş, Viorel Crainic, pune legea mai presus de orice alte considerente. "Să respectăm ce ne-am propus prin Constituţie. Dacă legea spune că în 90 de zile se fac alegeri, legea trebuie să se respecte. Şi cu asta, basta. Că va costa, asta e. Să respectăm ce am convenit şi am votat toţi: Constituţia şi legile ţării", a cerut Crainic.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza