Se întorc pensiile speciale pentru aleşii locali. Horia Nasra: "Nu cred că România sărăceşte"

Se întorc pensiile speciale pentru aleşii locali. Horia Nasra: "Nu cred că România sărăceşte"
Se întorc pensiile speciale pentru aleşii locali. Horia Nasra: "Nu cred că România sărăceşte"
Se întorc pensiile speciale pentru aleşii locali. Horia Nasra: "Nu cred că România sărăceşte"

Parlamentarii de Cluj ai PNL şi PSD au păreri diferite cu privire la acordarea unor pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Mai mulţi parlamentari de la PNL, PSD, UDMR şi PMP au depus recent un proiect de lege privind acordarea unor pensii speciale aleşilor locali începând cu anul viitor, din bugetele locale, pe motiv că actualele pensii ale primarilor sunt foarte mici. Niciun parlamentar de la USR nu a semnat respectivul proiect de lege.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu câţiva parlamentari de Cluj, de la partidele care au avut cei mai mulţi susţinători pentru acest proiect, şi i-a întrebat dacă sunt de acord cu această iniţiativă.

Preşedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, a afirmat că problema pensiilor mici în cazul primarilor este una reală şi că ea nu ar trebui să fie tratată populist.

"Eu nu am semnat respectivul proiect, nu mi s-a adus la cunoştinţă, însă nu vreau să abordez această problemă populist şi într-adevăr vreau să semnalez că foarte mulţi colegi primari mi-au spus că predecesori de-ai lor au avut probleme în legătură cu pensia şi că aveau pensii foarte mici, unii după 3,4,5 mandate de primar. Şi atunci eu cred că pentru a avea primari care să fie corecţi şi care să nu fie supuşi tentaţiei corupţiei, nu trebuie să abordăm populist problema şi să aruncăm cu pietre în grila de salarizare. Eu cred că un primar competent merită un salariu bun şi o pensie pe măsura activităţii sale. Şi atunci nu mi se pare exagerată ideea de pensie, nu neapărat specială, dar de un calcul mai eficient şi de ce nu de o sumă care să-i mulţumească. Dacă găsim o variantă legală, de ce nu, şi de o pensie specială", a declarat Horia Nasra.

Ţinând cont de aceste arguente, deputatul PSD Horia Nasra spune că va susţine un asemenea proiect de lege:„Nu cred că România se sărăceşte din a da mai mulţi bani la primarii care sunt eficienţi. Nu cred că managerul unei comunităţi de câteva mii de oameni ar trebui să aibă salariu mic şi pensie mică. Atunci consider că proiectul poate fi bun, o să-l studiez şi e foarte probabil să-l susţin, ori un proiect de genul ăsta, ori chiar respectivul proiect."

În schimb, deputatul PNL de Cluj Adrian Oros, vicepreşedinte al PNL, nu susţine pensiile speciale pentru aleşii locali, la fel ca şi întreaga conducere a partidului, care le-a cerut semnatarilor PNL să-şi retragă semnătura de pe proiect.

„Noi avem o decizie a Biroului Executiv prin care am decis că suntem împotriva acestui proiect de lege. Le-am cerut iniţiatorilor din partea PNL să-şi retragă semnătura de pe acest proiect, unii au făcut-o deja, alţii încă nu, dar în plen vom vota împotriva acestui proiect. Vreau să reamintesc că PNL este împotriva tuturor pensiilor speciale, în general, inclusiv pentru parlamentari. Sigur, susţinem pensii de serviciu pentru militari şi alte categorii", a spus deputatul liberal Adrian Oros.

Iniţiativa de acum este o nouă încercare de a impune un asemenea proiect, după ce în 2016 Curtea Constituţională a declarat o lege similară ca fiind neconstituţională.

Acum iniţiatorii spun că au ţinut cont de obiecţiile CCR şi propun ca indemnizaţia de vârstă pentru aleşii locali să fie acordată începând cu anul 2019, în limita a trei mandate complete, iar cuantumul indemnizaţiei să fie calculat ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul minim brut garantat în plată.

Proiectul mai stabileşte că nu beneficiază de indemnizaţia pentru limita de vârstă aleşii locali care au fost condamnaţi definitv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judetean, a unei infracţiuni de corupţie.

Comenteaza