Se mai poate schimba prefectul la Cluj? Ministrul de Interne: „Termenul limită este 8 martie”

Se mai poate schimba prefectul la Cluj? Ministrul de Interne: „Termenul limită este 8 martie”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, vineri, că 8 martie este termenul limită până la care trebuie numiţi cei 127 de prefecţi şi subprefecţi negociaţi în cadrul coaliţiei de guvernare.

„Vă spun foarte clar. Termenul până la care toţi prefecţii şi subprefecţii, mai exact 127 la număr, trebuie să fie numiţi, conform reglementărilor din Ordonanţa 3 pe 2020, prin care prefectul este demnitar, este 8 martie. Deci până în data de 8 martie, toţi prefecţii şi subprefecţi din România vot fi numiţi în baza noilor reglementări legale adoptate de către Guvernul României", a declarat Lucian Bode, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, potrivit Agerpres.

Ministrul a adăugat faptul că fiind vorba de demnitari, fiecare formaţiune politică îşi va valida în propriile structuri propunerile, le va înainta către structura centrală a partidului, care are obligaţia să verifice aceste propuneri şi să le valideze, după care aceste nominalizări vor veni la Ministerul Afacerilor Interne.

„Noi, la rândul nostru, avem obligaţia să analizăm fiecare propunere în baza criteriilor de integritate, legale, în vigoare, astfel încât pe fiecare funcţie de prefect şi subprefect să numim oameni integri, oameni care să corespundă atât din punct de vedere profesional, cât şi al respectării condiţiilor legale. Acest lucru se va întâmpla până în data de 8 martie, când se împlinesc 30 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei 3", a conchis Lucian Bode.

Amintim că la Cluj au fost foarte multe discuții în legătură cu noul prefect al județului, după numirea lui Mircea Abrudean în funcția de secretar general adjunct al Guvernului condus de Florin Cîțu. Liderii coaliției de guvernare au decis că viitorul prefect de Cluj va fi tânărul avocat Tasnádi Szilárd, din partea UDMR. Acesta va prelua funcția, în luna martie, atunci când va împlini vârsta minimă de 30 de ani.

Totuși, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe susține că mai sunt șanse ca viitorul prefect al Clujului să fie numit de PNL. „În forul național, în BEx, urmare a demersului meu s-a luat o decizie care spune că în interiorul coaliției, partidele membre ale coaliției pot să negocieze și să discute cu privire la anumite poziții, reciprocități și alte asemenea lucruri.

Speranța mea este că vom reuși într-un final să avem această negociere până la capăt și să ducă la o chestiune pe care eu o consider firească, din respect față de oamenii care au susținut și votat PNL. Noi am avut și avem deschidere totală și colaborăm cu UDMR, și o vom face atâta timp cât vom guverna administrativ în oraș sau în județ”, a declarat, joi, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Comenteaza