Se poate și la noi? AUR vs. VOX din Spania: Cum a crescut la 15%, „micul” partid de extremă dreapta

Se poate și la noi? AUR vs. VOX din Spania: Cum a crescut la 15%, „micul” partid de extremă dreapta
| Foto: gds.ro

Susţinătorii partidului VOX, de extremă dreapta din Spania nu sunt de acord cu masca, agită steaguri şi se consideră ultimii apărători ai patriei.

De asemenea, cei din VOX au descins surprinzător pe scena politică cu un mesaj radical, ultra-naţionalist, anti-socialist şi pro-biserică.

La 7 ani de la înfiinţare, VOX este unul din partidele minoritare cu cea mai mare forţă parlamentară din Spania. Are 52 de deputaţi şi este a treia forţă politică din Spania. VOX creşte în sondaje de fiecare dată când guvernul face concesii politice în Catalonia. Are mii de susţinători pe reţele şi propaganda lor slăveşte mereu patriotismul partidului.

„Pe străzi şi în pieţele din Spania există mai mult respect pentru legalitatea constituţională, mai mult bun simţ şi mult mai multă dragoste pentru Spania, decât în acţiunile instituţionale din Congresul Deputaţilor. Pentru că în timp ce trădarea şi-a făcut cuib în Congresul Deputaţilor, aici se află poporul care suferă, poporul trădat de pucişti şi de cei care au căzut de acord să distrugă convieţuirea noastră”, a declarat Santiago Abascal, preşedinte VOX, potrivit Mediafax.

Iată ce spune şi George Simion, preşedinte AUR: „Noi suntem români. Noi suntem aici stăpâni. Aşa să ne ajute Dumnezeu.”

Mesajele formaţiunii spaniole care visează la un regim autoritar ca pe vremea lui Franco sunt împărtăşite şi de foşti generali. Mai mulţi rezervişti discutau recent pe Whatsapp despre cum ar trebui împuşcaţi 26 de milioane de spanioli, inclusiv copii, pentru că sunt patrioţi.

Într-un dialog cu un jurnalist TVE, întrebat dacă erau alegeri pe vremea lui Franco, Javier Ortega Smith, Secretar General al partidului VOX, răspunde: „Da erau alegeri. Poate nu vă aduceţi aminte. Ascultaţi-mă! Existau alegeri. Altă chestiune este să ziceţi dacă erau democratice sau nu. Se organizau alegeri, dar le câştiga mereu regimul. Erau alegeri. Să vă intre în cap.”

Guvernul de coaliţie din Spania are nevoie de voturile separartiştilor catalani şi basci, ca să treacă legi importante. Şi asta îi ajută pe cei de la VOX să câştige tot mai mulţi susţinători. O mare parte dintre ei sunt tineri care şi-au pierdut speranţa în Europa, după ce au trăit două crize economice consecutive. VOX a intrat în 2019 în Parlament cu 24 de mandate, iar la repetarea alegerilor a ajuns la 52. Formaţiunea a ajuns la peste 15 la sută din voturi anul trecut.

VOX s-a convertit în adversarul partidului neocomunist Podemos, din coaliţia de guvernare. Mesajele VOX sunt la fel de simpliste şi generale ca şi cele de la AUR. Mai mulţi generali în rezervă i-au cerut regelui Felipe să intervină în politică. Rezerviştii denunţau într-o scrisoare că partidele de stânga distrug unitatea şi valorile naţionale. Ministerul Apărării a descoperit un chat în care se cerea împuşcarea a 26 de milioane de spanioli, inclusiv copii.

Comenteaza