Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre criza din Ucraina: „Rusia va plăti sever dacă va ataca”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre criza din Ucraina: „Rusia va plăti sever dacă va ataca”
| Foto: ziare.com

NATO nu va interveni militar în Ucraina, dacă această ţară va fi atacată de Rusia, a declarat secretarul general adjunct al alianţei, Mircea Geoană, care spune că atitudinea Moscovei este inacceptabilă pentru secolul 21.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în week-end că ”Rusia nu doreşte să rămână într-o poziţie în care securitatea sa este încălcată în mod regulat (...). De fiecare dată, se dovedeşte că linia pe care NATO trebuie să o apere se deplasează mai spre est. Acum s-a apropiat deja de Ucraina”.

El precizează că Moscova va trimite în curând ţărilor NATO şi OSCE ”o solicitare oficială, prin care le va îndemna să clarifice modul în care intenţionează să-şi pună în aplicare angajamentul de a nu-şi consolida securitatea în detrimentul securităţii altora”.

”Nu avem nici o dificultate în a angaja Federaţia Rusă pe subiecte de importanţă pentru dânşii şi pentru noi. Am văzut ceea ce Serghei Lavrov a spus şi a şi scris. Federaţia Rusă are o interpretare proprie cu privire la documentele internaţionale, care consfinţesc ordinea de securitate europeană la care Federaţia Rusă este parte şi dânşii insistă pe dimensiunea indivizibilităţii securităţii în Europa, uitând să menţioneze şi partea centrală a discuţiei şi a documentelor europene în care se vorbeşte despre dreptul suveran al naţiunilor europene să-şi aleagă propriile alianţe (...).

Nu avem o dificultate în a clarifica încă o dată justeţea argumentelor noastre. Sperăm ca această solicitare de clarificare suplimentară să fie începutul unui răspuns al Federaţiei Ruse la propunerile scrise pe care NATO le-a adresat în urmă cu câteva zile, înţelegem că la nivel de Kremlin se va lua această decizie. Deci încă o dată, încurajăm dialogul şi încurajăm Federaţia Rusă să dezescaladeze neîntârziat situaţia extrem de agresivă, postura agresivă a Federaţiei Ruse în jurul graniţelor Ucrainei”, a spus Geoană.

Fostul social-democrat declară în contextul crizei Rusia-Ucraina că NATO speră ca Moscova să revină la masa dialogului: ”Sperăm ca Federaţia Rusă să revină la masa Consiliului NATO-Rusia, care este forumul în care cele două părţi discută, NATO şi Federaţia Rusă”. NATO nu va interveni militar în Ucraina, dacă această ţară va fi atacată de Rusia, precizează el:

”Ucraina nu este membru NATO, deci nu i se aplică, cum este cazul României, de exemplu, articolul 5. Continuăm să susţinem Ucraina, continuăm să le acordăm sprijin politic şi practic, dar nu este vorba de o prezenţă militară NATO sau de o intervenţie militară NATO, dacă Ucraina va fi atacată. În schimb, ceea ce nu este atât de mult în arsenalul de instrumente politico-diplomatice şi economice al NATO, dar este în puterea ţărilor aliate, inclusiv a G7, inclusiv a Uniunii Europene, este un preţ foarte sever şi imediat, pe care Federaţia Rusă l-ar avea de plătit, dacă încă o dată atacă militar Ucraina după 2014, iar aceste sancţiuni de care se vorbeşte, financiare, tehnologice, economice, politico-diplomatice vor fi foarte severe şi vor afecta în mod dramatic situaţia economică şi financiară şi stabilitatea macro-economică a Federaţiei Ruse. Sperăm să nu se ajungă acolo, sperăm ca dialogul să prevaleze”.

Mircea Geoană declară că atitudinea Rusiei este inacceptabilă: ”La NATO suntem cu toţii foarte uniţi. Considerăm că ceea ce face Rusia la adresa Ucrainei este inacceptabil în Europa secolului 21. Revenirea la sfere de influenţe este inacceptabilă în Europa secolului 21, iar orice formă de ameninţare la adresa ţărilor NATO este totalmente intolerabilă. Dar în continuare, pentru noi, principala cale este calea diplomaţiei şi a dialogului (...).

Sperăm ca şi partea rusă să înţeleagă că dialogul şi o soluţie care să permită ambelor părţi să-şi rezolve o parte dintre preocupări, conform a ceea ce am transmis în scris Federaţiei Ruse este calea de urmat şi sperăm ca Federaţia Rusă să aibă înţelepciunea să meargă pe calea diplomaţiei, a dialogului şi a rezolvării pe cale politică a acestui moment complicat”.

Comenteaza