Video Semnal de alarmă tras de Alin Tișe: „Instituțiile din România se sufocă fără o reformă administrativă” / De ce nu s-a făcut până acum
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 15 Oct 2024, 19:00
- Politica
- Ascultă știrea
La fel ca și primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că reforma administrativă este prioritară, în mandatul legislativ următor. „Funcționarii publici sunt cei care țin captivi statul român”, a afirmat Tișe.
Edilul municipiului Cluj-Napoca a fost întrebat, cu ocazia depunerii candidaturilor PNL Cluj la alegerile parlamentare, care este, în opinia sa, prioritatea pentru mandatul următor în Legislativ. „Este nevoie ca de pâinea caldă, ca de apă, de o reformă reală în administrație, a spus Boc.
Și liderul forului administrativ județean clujean este de părere că reforma administrativ teritorială în România este imperios necesară, explicând, la ZIUA LIVE, în ce constă cu adevărat acest proces.
„Instituțiile din România, mare parte dintre ele, sunt pe punctul de a se sufoca. Avem instituții care sunt sub perfuzie. Există primării care, din punct de vedere al bugetelor pe care le au, abia reușesc să plătească salariile angajaților și iluminatul public. Eu observ că se face o confuzie. Reforma administrativ teritorială nu înseamnă doar să unești două comune de 1.000 de locuitori și să faci o comună mai mare. Nu doar asta înseamnă descentralizarea și reforma administrativă.
Acest subiect înseamnă o chestiune mult mai complexă. Înseamnă să regândești politica financiară a țării, să regândești instituțiile descentralizate, multitudinea de instituții care sunt inutile și complică dezvoltarea țării. Avem n și n de instituții care au fost înființate prin legi doar pentru a se mai da la cineva câte un loc de muncă. La asta se mai adaugă un lucru esențial.
Odată cu reforma administrativ teritorială trebuie să trecem la digitalizarea totală a țării, la instituțiile pe care la are statul. Deci reforma nu înseamnă doar să desființăm câteva comune. Trebuie să gândim spitale, școli, infrastructură pentru anumite zone. Reforma aceasta este un cumul de decizii care privesc reorganizarea atât teritorială, dar și administrativă de eficientizare a instituțiilor statului.
În momentul de față, funcționarii publici sunt cei care țin captivi statul român. Fie că vorbim de ministere sau orice altă instituție. Cred că suntem țara din Europa cu cei mai mulți funcționari publici pe cap de locuitori. Asta nu este neapărat rău, dar înseamnă că trebuie să regândim o formă de a desfășura activitatea și a nu mai fi o piedică în dezvoltarea statului”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.
Șeful CJ Cluj a mai fost întrebat de ce nu a avut loc până acum în România această descentralizare și reformă administrativ teritorială despre care se vorbește de ani de zile.
„Nu a avut loc pentru că partidele politice nu au avut determinarea și curajul, de-a lungul anilor, să-și asume această reformă administrativă dintr-un simplu fapt: frica că vor pierde electorat. Clasa politică a renunțat mereu la acest plan pe care l-a avut la nivel declarativ. Asta este opinia mea. Am avut și guvernări cu 40%, cu 70%, se putea face chestia asta. Din teama că vor pierde electoratul n-au făcut-o. Un partid nereformat în sine nu are cum să genereze o politică de reformare a unei țări sau a unui teritoriu. Asta se vede din ce am trăit în ultimii 30 de ani”, a explicat Tișe.