Situaţia din România, dezbătută în Parlamentul European. "Toţi românii merită o ţară fără corupţie" VIDEO

Situaţia din România, dezbătută în Parlamentul European.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a iniţiat dezbaterea de la Bruxelles, privind situaţia democraţiei şi a justiţiei din România. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi interpretate altfel decât ca un pas înapoi în lupta anticorupţie şi solicită Guvernului României reanalizarea lor.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a afirmat că a face parte din Uniunea Europeană(UE) nu înseamnă doar să primeşti ajutoare, ci să respecţi numite valori. El a catalogat ordonanţa de urgenţă şi problemele de legislaţie ca fiind elemente negative în lupta împotriva corupţiei, un pas înapoi în evoluţia ţării din ultimii 10 ani, relatează Mediafax.

"Fac un apel Guvernului să se răzgândească. România merită politicieni care sprijină lupta anti-corupţie". Acesta a mai spus că toţi românii merită să trăiască într-o ţară fără corupţie şi că România trebuie să îşi aibă locul în rândul popoarelor europene. "Nu faceţi paşi în direcţia opusă", a îndemnat Timmermans.

Printre cei care au luat cuvântul, în cadrul dezbaterii de la Bruxelles s-a numărat şi europarlamentarul clujean Daniel Buda, care a susţinut că "cetățenii României au demonstrat în stradă că doresc mai departe respectarea angajamentelor față de UE".

"Dincolo de orice declaraţii care se fac aici, există o realitate care nu poate fi ignorată. Peste 400.000 de cetăţeni au fost în stradă, în peste 50 de oraşe din ţară. Iar aceşti cetăţeni au nevoie de un răspuns. Iar acest răspuns este unul singur şi anume abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care se modifică, la ceas de seară Codul Penal şi de Procedură Penală şi discutarea acestora, dacă se doreşte, în Parlamentul României.

În caz contrar, se va pune în pericol tot parcursul european al României şi în mod cert şi viaţa de zi cu zi a românilor, ceea ce, desigur, nu ne dorim. România s-a angajat în mod ferm pentru un parcurs european iar prezenţa masivă în stradă a cetăţenilor demonstrează nevoia de a păstra aceste angajamente, dincolo de alte interese", a declarat Daniel Buda, în plenul PE.

"Astăzi, este foarte important să transmit un mesaj politic Guvernului român: nu întoarceţi spatele acestor progrese, nu mergeţi în sens opus, continuaţi, mergeţi pe acest drum, chiar dacă uneori este dureros, o faceţi pentru populaţia voastră. Toţi românii merită o ţară fără corupţie. România trebuie să îşi ia locul în rândul ţărilor UE fără a fi privită diferit, din niciun punct de vedere. Pentru a-şi îndeplini visul, trebuie să scape de corupţie. Este aproape în punctul în care evoluţia sa este ireversibilă. Deci vă rog, transmit Guvernului român, nu faceţi paşi în direcţia opusă", a afirmat europarlamentarul clujean.

"Sunt puţin întristat de dezbaterea de astăzi din Parlamentul European. Pentru mine nu politicile partinice au o relevanţă. Comisia Europeană nu a avut măsuri partinice. În ultimii 10 ani am colaborat cu România în ceea ce priveşte MCV. Eu am colaborat cu instituţii româneşti, indiferent de partidele din care proveneau în ultimii 10 ani.

România se află pe ultima sută de metri a unui lung maraton iar situaţia este ireversibilă şi România nu trebuie să mai rişte să se întoarcă în trecut. Ordonanţa indică direcţia opusă şi trebuie să discutăm despre acest lucru. Am notat acest lucru şi în ultimul raport MCV de săptămâna trecută", a spus Buda. Europarlamentarul a cerut autorităţilor române "să cântărească cu mare grijă deciziile".

"Nu văd care este urgenţa în legătură cu acest caz. Poporul român este suveran şi trebuie să ţinem cont de opinia poporului. Nu ajutaţi cu nimic să politizaţi aceste dezbateri. Poporul român îşi doreşte ca Comisia să intervină cu un punct de vedere în această situaţie. Un om de cultură important din România, Constantin Brâncuşi, spunea "că acţiunile sunt importante". Trebuie să ne axăm pe acţiuni astfel încât să renunţăm la situaţii care ne duc într-o direcţie greşită", a conchis Daniel Buda, care face parte din grupul Popularilor Europeni.

Monica Macovei a fost întrebată despre anchetele penale împotriva funcţionarilor, dacă acesta este un exemplu perfect că se abuzează de lupta anticorupţie. Aceasta a susţinut anchetarea infractorilor.

Norica Nicolai, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a spus că nimeni nu poate pune în discuţie vocaţia europeană a poporului român şi că asistam la o încercare de răsturnare a Guvernului din România: "Bătălia corupţiei nu înseamnă justitie selectivă!".

Barbara Spinelli, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, a declarat, în cadrul dezbaterilor din PE:" Sunt solidară cu lupta poporului român şi cu reacţia preşedintelui Iohannis. Sunt din Italia şi ştiu ce vrea să spună cu zi de doliu. Este o ruşine felul în care au fost adoptate ordonanţele de urgenţă.

Este un mod de a acţiona care se întâmplă destul de des în Europa. Protestele cetăţenilor şi din presă, ne amintesc că şi asociaţile cetăţenilor şi presa sunt puteri ale statului. Se adoptă decrete pentru a permite unor politicieni corupţi să scape de închisoare".

Judith Sargentini, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană: "Protestele din ultimele zile din România arată că românii iau foarte în serios democraţia. Corupţia este începutul putrezirii sistemului". Roberta Metsola, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat): "Eforturile depuse de România au înregistrat un regres. Lupta împotriva corupţiei trebuie să devină importantă. Români, suntem alături de dumneavostră!".

Maria Grapini a pus însă sub semnul întrebării corecta informare a membrilor PE despre situaţia din România. Esteban Gonzalez Pons, europarlamentar din partea Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), este de părere că "miza dezbaterii este efectul acestor ordonanţe". Aceasta a adăugat că pentru a face parte din Uniunea Europeană trebuie să recunoşti o serie de valori, iar "justiţia trebuie să fie echidistantă".

Comenteaza