Sondaj de opinie: intenţiile de vot pentru parlamentare. Rezultate spectaculoase, schimbare pe podium

Sondaj de opinie: intenţiile de vot pentru parlamentare. Rezultate spectaculoase, schimbare pe podium
Un recent sondaj de opinie despre intenţiile de vot ale populaţiei pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a fost făcut public.

Cercetarea a fost realizată de către Institutul Kantar TNS, la comanda Uniunii Salvaţi România, în perioada 11-21 noiembrie. 55% din cei chestionaţi au declarat că sigur vor merge la vot şi s-au decis şi cu cine vor vota.

Realizatorii sondajului precizează că au fost excluşi din această analiză cei care merg probabil la vot şi cei indecişi cu ce partid ar vota. Astfel, răspunsurile celor 55% arată următoarea ierarhie a intenţiilor de vot:

1. PSD - 40%
2. USR - 19%
3. PNL - 18%
4. ALDE - 7%
5. PMP - 7%
6. UDMR- 3%
7. PRU - 3%
8. Alianţa Noastră - 2%
9. Alt partid - 1%


Institutul care a realizat studiul precizează că interviurile au fost aplicate prin telefon (metodologie Computer Assisted Telephone Interviews), că eşantionul este de 1.003 respondenţi şi că este reprezentativ pentru populaţia României cu drept de vot (peste 18 ani), stratificat pe cote de gen, vârstă, educaţie, regiune şi mărimea localităţii, structura comparabilă cu datele Institutului Naţional de Statistică.

Datele au fost ponderate cu o eficienţă de ponderare de 98% (cea mai mică pondere este de 0,74, cea mai mare este de 1,79) iar marja de eroare a studiului este de +/- 3,1% la un nivel de incredere de 95%.

Cei 45% care nu votează sau sunt nehotărâţi pot schimba ponderile actuale

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe sociologul Ioan Hosu, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice. Administrative şi ale Comunicării Cluj, dacă procentul mare de nehotărâţi care apare în acest sondaj ar putea schimba această ierarhie.

„Dacă ne uităm la ultima confruntare politică majoră, Iohannis-Ponta, tocmai asta am văzut, că potenţialul de mobilizare şi de participare la vot mai degrabă era în bazinul dreptei decât în bazinul stângii. Probabil pentru PSD, ei se află undeva aproape de maxim ce pot, pe dreapta într-adevăr există un potenţial mai mare, pentru că de obicei cei care nu participă sau participă într-o pondere mai mică la vot sunt cei din publicul urban şi educat.

Rămâne de văzut, pentru că vedem aici două formaţiuni pe dreapta care, dacă le însumăm scorurile, ajuns să fie egalul PSD, mă refer la PNL şi la USR. Însă cei 45% care probabil participă sau nu participă cu siguranţă, dacă ei sunt scoşi la vot, şi dacă avem teme care să-i scoată la urne, votul lor va infleunţa ponderile pe care le avem acum, la jumătatea campaniei", a răspuns Hosu.

USR devine a treia forţă politică a ţării şi ameninţă PNL

Profesorul clujean remarcă faptul că deşi încă se mai pot schimba lucrurile în ultimele două săptămâni de campanie cu privire la scorurile pe care le vor obţine partidele, există deja şi certitudini.

„Cu siguranţă, fotografia asta de moment este una care nu ne spune totul, e o fotografie de moment care ne spune că avem o dinamică ascendentă a USR, care deja devine a treia forţă politică a ţării, sau a doua - a treia forţă politică şi avem două partide balama, ALDE şi PMP, dacă se păstrează aceste procente.

Deja configuraţia politică devine un pic mai problematică, pentru că, sigur, putem asista şi la o scădere a procentelor arătate în dreptul PSD-ului dar şi un potenţial de creştere pe segmentul electoral de dreapta. Sigur e surprinzătoare povestea cu USR, care în ultimele săptămâni, din sondaje vedem că sare, 5, 8, 10, acum sigur e foarte darnic acest sondaj, 19%.

Va fi destul de criticat acest sondaj, tocmai pentru că este comanda cuiva, însă totuşi, trebuie să reţinem că USR e într-o creştere de formă, asta e important", este de părere analistul. În concluziile sale despre acest sondaj, sociologul vorbeşte şi despre liderul acestui clasament dar şi despre faptul că partidele „balama" se află în zona pragului electoral, în marja de eroare de 3%.

PSD, aproape un maxim al ultimelor săptămâni

„Şi PSD undeva stagnează, dar şi PSD are aproape un maxim al ultimelor săptămâni în intenţiile de vot. Asta se întâmplă dacă luăm în calcul opţiunile celor care spun că se duc 100% la vot, sigur, PSD are un electorat care are un simţ al nevoii de a se duce la vot mai acut decât grupurile de dreapta, care sunt mai liberale şi în ceea ce înseamnă responsabilitatea votului.

Eu cred că avem o fotografie care ne spune că forţele politice de dreapta contrabalansează stânga, iar partidele „balama" s-ar putea să aibă un rol foarte important în configuraţia viitorului guvern, însă această fotografie poate suferi şi sigur va suferi modificări în funcţie de capacitatea de a mobiliza la vot electoratul de dreapta.

Asta văd eu acum, sigur, văd UDMR cu 3%, care e surprinzător, dar UDMR bate 5 fără nici o problemă, ALDE şi cu PMP au scoruri destul de mari Astea sunt cifre de sondaj, în realitate s-ar putea să aibă +3, adică 10% sau -3, adică 4%, ceea ce înseamnă că sunt în afara jocului, şi acele procente se redistribuie către cei care trec pragul.

Cred că avem o a treia forţă politică, USR, care cred că în acest moment nu se mai pune problema de a trece sau nu pragul electoral, cu siguranţă o să vedem USR în parlament, rămâne de văzut în următoarele două săptămâni dacă potenţialul USR de a creşte se va solda cu pierderi în rândul PNL", a conchis profesorul clujean.

Comenteaza