Sondaj GeoPOL: Primăria se joacă! Tişe conduce detaşat la Consiliul Judeţean

Sondaj GeoPOL: Primăria se joacă! Tişe conduce detaşat la Consiliul Judeţean
Datele apar într-o cercetare sociologică realizată în perioada 11-17 mai în Cluj-Napoca de GeoPOL - CURS, la comanda REALITATEA TV, REALITATEA TV Cluj şi ZIUA de CLUJ.

USL ar câştiga voturile politice în Consiliul Local Cluj-Napoca şi în cel Judeţean. Alin Tişe (PDL) conduce detaşat în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean, iar între Emil Boc (PDL) şi Marius Nicoară (USL) sunt patru procente în intenţia de vot în favoarea primului. Marja de eroare este de 3,4%.

Problemele legate de drumuri, trafic şi parcări sunt cele indicate de către clujeni drept prioritare în ordinea în care ar trebui rezolvate. Astfel, la întrebarea "Dintre următoare probleme, care credeţi că este problema ce ar trebui rezolvată imediat (în primul rând) în municipiul Cluj-Napoca?", răspunsurile au arătat astfel: starea drumurilor - 24%, locuri de parcare - 17%, traficul - 10%, curăţenia de cartier - 10%, câinii vagabonzi - 7%, ordinea şi linişatea publică - 5%, poluarea - 4%, încălzirea locuinţelor - 4%, deservirea cetăţenilor de către funcţionarii publici - 3%, întreţinerea şcolilor şi grădiniţelor - 2%, starea pieţelor agroalimentare - 1% şi spaţiile de joacă - 1%.

Studiul GeoPOL a testat şi încrederea în oamenii politici din Cluj. Întrebarea "Care sunt personalităţile politice clujene în care aveţi cea mai mare încredere? Enumeraţi maxim trei politicieni, în ordinea importanţei" a fost una deschisă, lăsând exclusiv la voia repondenţilor nominalizarea politicienilor. În acest top conduce Emil Boc (34%), fiind urmat de Marius Nicoară (29%), Alin Tişe (19%), Ioan Rus (11%), Horea Uioreanu (9%), iar Mircia Giurgiu şi Peter Eckstein Kovacs se situează la un nivel de încredere de 5%. Radu Moisin a fost cotat la 4%, Mate Andras, la 2%, iar Vasile Dâncu, Vasile Puşcaş, Daniel Buda, Andrei Marga şi Remus Lăpuşan - la 1%. De remarcat că în cazul întrebării deschise contează în primul rând de cine îşi aduc aminte respondenţii, pentru că nu primesc nici un fel de indicaţii.

În schimb, clasamentul se schimbă dacă întrebarea în ceea ce priveşte încrederea este una închisă, adică are o listă cu politicieni. În acest caz, liderul încrederii este Marius Nicoară (49% încredere multă şi foarte multă). Pe poziţia secundă se află Ioan Rus (44%) iar Emil Boc, abia pe cea de a treia (39%). Alin Tişe urmează imediat după, cu 37% încredere, fiind succedat de Mircia Giurgiu (34%), Horea Uioreanu (28%), Peter Eckstein-Kovacs (26%), Mate Andras (22%) şi Daniel Buda (18%). În ceea ce priveşte notorietatea oamenilor politic, 98% dintre respondenţi au declarat că au auzit de Emil Boc, 93% - de Alin Tişe, 84% - de Marius Nicoară şi 78% - de Ioan Rus.

Circa 80% dintre clujeni sunt interesaţi şi foarte interesaţi de alegerile locale. Puţin interesaţi s-au declarat 17%, iar 2% - deloc interesaţi. La întrebarea "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, candidaţii cărui partid i-aţi vota pentru funcţia de consilier?", răspunsurile se prezintă astfel: USL - 48%, PDL - 33%, UDMR - 11%, PPDD - 4%, PRM - 1%. Votanţii USL au fost testaţi suplimentar cu întrebarea "Din cadrul USL, cu care partid simpatizaţi cel mai mult, ce partid susţineţi?". Astfel, dintre votanţii USL, 46% au indicat PNL, 34% - PSD, 14% simpatizează cu toate partidele din USL, iar 1% - cu PC.

Emil Boc (PDL) ar fi câştigat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului la mustaţă dacă alegerile ar fi avut loc duminica trecută, fiind preferat de 45% dintre clujeni. Intenţia de vot pentru Marius Nicoară (USL) este de 41%. La mare distanţă de cei doi vin Eckstein-Kovacs Peter (UDMR), cu 4%, Mircia Giurgiu (independent), cu 4%, restul candidaţilor având scoruri situate în jur de 1% sau subunitar. Pentru cei care şi-au exprimat intenţia de vot, studiul GeoPOL a cercetat şi "principalul motiv pentru care l-aţi vota pe candidatul la funcţia de primar". Distribuţia răspunsurilor a fost următoarea: "pentru realizările lui profesionale, bun manager, specialist" - 22%, "face parte din partidul pe care îl susţin" - 21%, "pentru că s-a dovedit că e un primar bun, prefer continuitatea" - 15%, "pentru calităţile sale personale: familist, simpatic, politicos, decent, nu e corupt" - 15% şi "pentru programul lui" - 10%. Similar cu intenţia de vot, repondenţii au răspuns astfel la întrebarea "Cine credeţi că va câştiga alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca?": Emil Boc - 33%, Marius Nicoară - 29%, iar 29% au spus "nu ştiu".

USL ar avea cei mai mulţi consilieri judeţeni dacă alegerile ar fi avut loc duminica trecută. 47% dintre cei intervievaţi au indicat că ar vota candidaţii USL pentru funcţia de consilier judeţean, 35%, pe cei ai PDL şi 10% - pe cei ai UDMR. În schimb, Alin Tişe (PDL) nu ar avea nici un fel de problemă să îşi reînnoiască mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, fiind preferat de 49% dintre clujeni. Pe poziţia secundă s-ar situa Horea Uioreanu (USL), cotat la 36% intenţie de vot, Mate Andras (UDMR), care ar fi votat de 8% dintre respondenţi.

Metodologia sondajului

Sondajul GeoPOL a fost realizat în Cluj-Napoca pe un eşantion de 1.082 de subiecţi. Datele prezentate în raport sunt raportate la subeşantionul celor care declară că vor participa la alegerile locale din 10 iunie 2012, şi anume 882 de subiecţi. Marja maximă de eroare admisă e de +/-3,4%. Sondajul a fost realizat prin intervievare faţă în faţă între 11 şi 17 mai 2012.


Implicaţiile politice ale votului la Primărie

Conform raportului GeoPOL care însoţeşte sondajul, bătălia pentru Cluj-Napoca nu este încă tranşată. "Diferenţa dintre cei doi (Boc şi Nicoară - n. red.), foarte puţin peste marja de eroare a cercetării, este semnificativă pentru viitoarea magnitudine a bătăliei electorale de la Cluj-Napoca. În plus, având în vedere că datele sunt culese în prima săptămână de campanie, nu putem vorbi propriu-zis despre o ierarhie, însă putem spune că s-au trasat «cadrele bătăliei»: Nicoară merge în ton cu USL şi pare nominalizarea potrivită a alianţei pentru Cluj-Napoca în contextul actual; Emil Boc este «tras în jos» de tendinţa descrescătoare a PDL, dar partidul e parte din identitatea lui politică, neputând evolua decât în acest tandem. Cursa lui Boc pentru fotoliul de primar cunoaşte şi aspecte uşor dramatice, deoarece este şi cursa pentru viitorul său statut în PDL. Marea întrebare pe care o vor clarifica următoarele săptămâni de campanie este dacă Emil Boc are un electorat personal la Cluj-Napoca, pe care să şi-l conserve în ciuda previzibilelor acţiuni destabilizatoare ale «tăvălugului» USL, potenţat de către «luna de miere» a guvernării Ponta", se arată în raportul GeoPOL.

 

 

Comenteaza