Sondaj INSCOP: Câte voturi ar obține Emil Boc la alegerile prezidențiale, deși nu și-a anunțat candidatura

Sondaj INSCOP: Câte voturi ar obține Emil Boc la alegerile prezidențiale, deși nu și-a anunțat candidatura

În condițiile în care nu și-a anunțat candidatura, primarul Clujului, Emil Boc, este bine clasat în preferințele românilor. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, are cele mai mari șanse în cursa prezidențială din 2024, conform unui sondaj INSCOP.

La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi ? (% total eşantion)”, 16,9% au răspuns ”sigur, nu”, iar 57,2% au răspuns ”sigur, da”.

În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenţilor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă, cît şi în cazul celor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă şi declară că merg sigur la vot. În prima situaţie, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%.

Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.

Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul ll al alegerilor prezidenţiale, întrebarea adresată fiind: ”Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-aţi vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.

Trei dintre variante iau în calcul un tur ll în care liderul AUR Geroge Simion i-ar avea drept contracandidaţi pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă.

În varianta în care în turul ll ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% - 36,5%, fiind de altfel şi candidatul  cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.

O ”finală” a cursei prezidenţiale care i-ar avea ca protagonişti pe Marcel Ciolacu şi George Simion ar avea scorul 58,8% - 41,2%.

Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcţia prezidenţială ar fi disputată de Nicolae Ciucă şi George Simion, scorul fiind 52,2% - 47,8%, în favoarea liderului liberal.

Alte două variante sunt  cele ale unui tur ll Emil Boc - Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% - 49,6% sau Mircea Geoană - Emil Boc, de această dată câştigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.

Sondajul realizat de INSCOP în parteneriat cu News.ro prezintă primele cifre cu privire la opţiunile de vot pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Pentru intenţia de vot în turul 1 am luat în considerare mai multe nume despre care s-a vehiculat în spaţiul public că ar putea candida, indicând şi partidul, alianţa sau după caz, statutul de independent al personalităţilor măsurate. De asemenea, pentru variantele de tur 2 am testat mai multe scenarii, măsurând însă doar potenţialul personal al fiecărui candidat, fără a mai indica un partid sau o alianţă de partide care l-ar susţine pe acel candidat. În cercetările sociologice din lunile următoare vom testa şi alte nume de potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale, în funcţie de evoluţia dezbaterii publice pe acest subiect. Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid, procentul de 70% pe care îl adună în primul tur candidaţii cu profil democratic-moderat, respectiv procentul de 30% pe care îl adună candidaţii cu profil radical. De asemenea, configuraţia opţiunilor populaţiei pentru turul 1 lasă deschis orice scenariu de candidaţi care ar putea accede în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Este doar prima fotografie a unei confruntări electorale care va cunoaşte multe modificări pe parcus, va domina anul electoral 2024 şi va influenţa decisiv performanţa partidelor în celelate tipuri de alegeri de anul viitor (europarlamentare, locale şi parlamentare)”, explică directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Comenteaza