Spitalul Regional de la Cluj, pe loc repaus. Guvernul nu depune cererea de finanţare

Spitalul Regional de la Cluj, pe loc repaus. Guvernul nu depune cererea de finanţare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, că dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj şi Craiova nu vor fi terminate la timp, se va depune în prima fază cerere de finanţare pentru cel din Iaşi.

Sorina Pintea a spus că cererea de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi va fi depusă în martie-aprilie, chiar dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele de la Cluj şi Craiova nu vor fi finalizate, transmite Mediafax.

„Cererile de finanţare se depun până în luna aprilie, în intervalul martie – aprilie e un interval de timp, nu aş putea să vă spun data exactă când depunem cererile de finanţare, dar pot să vă spun că dacă celelalte studii de fezabilitate nu vor fi pregătite, vom depune Iaşiul în primă fază”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Sorina Pintea.

Corina Creţu se declara îngrijorată cu privire la situaţia proiectelor pentru cele 3 spitale regionale.

„Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale (Iaşi, Craiova, Cluj – n.r) este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”, declara Comisarul european, Corina Creţu, la începutul anului 2018.

Consiliul Judeţean vrea să preia proiectul SRU

România ar putea pierde finanţarea europeană pentru realizarea celor trei spitale regionale, dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii şi guvernul PSD tărăgănează accesarea banilor europeni.

Drept urmare, în noiembrie 2018, președintele CJ, Alin Tișe, a transmis CE – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale o adresă oficială prin care a solicitat preluarea proiectului de construire a SRU.

În răspunsul primit de la Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional – P.O.R. 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății.

Sorina Pintea: "Spitalul Regional Cluj îl va face Guvernul

Ministrul Sănătăţii s-a arătat surprins de intenţia anunţată, în noiembrie, de reprezentanţii CJ Cluj de a construi singuri spitalul regional şi a dat asigurări că în cursul lunii decembrie 2018 vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare atât pentru spitalul din Cluj-Napoca, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova.

"Eu am rămas foarte surprinsă de ceea ce au spus cei de la CJ, pentru că, în momentul în care am preluat portofoliul Sănătăţii, în februarie, Clujul nu avea definit un teren, mai era nevoie de încă o bucată de teren, trebuia extins planul urbanistic zonal şi am întâmpinat foarte mari dificultăţi în relaţia cu CJ Cluj.

Lucrurile s-au rezolvat între timp, studiul de fezabilitate pentru spital este gata. În decembrie, vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale - Iaşi, Cluj şi Craiova, dar să nu uităm că este nevoie de o cofinanţare din partea statului român", a spus Pintea în toamna anului trecut.

Pintea a ţinut să-i dea o replică şi comisarului european Corina Creţu, în legătură cu posibilitatea suplimentării fondurilor europene pentru spitalele regionale, spunând că deja s-a primit un răspuns negativ în acest sens în septembrie 2018.

"Europa a alocat pentru cele trei spitale regionale 150 milioane de euro; or, un spital, împreună cu infrastructura care îl va deservi, costă în jur de 400 de milioane. Cu siguranţă, Guvernul trebuie să găsească surse, inclusiv din zona privată. Asta nu înseamnă că nu vom atrage fonduri europene.

În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că dacă este nevoie de o suplimentare, ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. În 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, condusă de Cristian Grasu, secretar de stat, s-a dus la Bruxelles tocmai pentru această chestiune şi i s-a spus: 'Nu, pe această axă de finanţare nu mai avem sume suplimentare'.

Deci noi am făcut aceste demersuri. Prin urmare, s-a luat decizia fazării. Ca să nu pierdem finanţarea, am spus că până în 2020 vom face prima etapă, licitaţiile, iar în etapa a doua, construcţia efectivă. Deci spitalele se vor face", a mai declarat Pintea.

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest. CJ Cluj a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro. După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă.

 

Comenteaza