Starea de alertă se prelungește cu încă o lună / Noi reguli la votul pentru locale

Starea de alertă se prelungește cu încă o lună / Noi reguli la votul pentru locale

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că starea de alertă se prelungeşte pe teritoriul României, din 15 septembrie, pentru încă 30 de zile.

Executivul  a adoptat luni proiectul de hotărâre care prelungieşte stare de alertă. În aceeași hotărâre au fost cuprinse şi reguli pentru desfăşurarea alegerilor locale din 27 septembrie.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, în şedinţa de guvern, că s-a votat în Comitetul Național pentru Situații de Urgență şi a transmis spre Guvern ce reguli se iau în timpul campaniei şi în ziua votului.

„Subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale dar şi demonstraţii în limita a 100 de persoane şi respectând celelalte măsuri stabilite de igienă. La secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de igienă şi obligativitatea alegătorilor la intrare şi la ieşire de a dezinfecta mâinile”, a declarat Arafat, potrivit Mediafax.

Premierul a spus că în ordinul comun va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID-19 sau care sunt izolaţi la domiciliu şi care solicită urna mobilă.

„Urna mobilă trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot la toţi cei care fie sunt izolaţi la domiciliu ca fiind infectaţi, fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca şi contacţi şi trebuie să le asigurăm exercitarea dreptului la vot.

Am văzut că este foarte bună ideea ca întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID şi apoi la cei care sunt fie afectaţi, fie sunt persoane de contact”, a precizat Orban.

Cei care au carte de identitate şi merg la vot vor introduce ei documentul în fanta aparatului care o citeşte, iar cei care au buletine vechi vor fi prelucrate manual, cu dezinfecţia ulterioară a mâinilor.

„Trebuie dezinfecţie la intrarea şi la ieşirea din secţie. Pune mâna pe ştampilă, buletin de vot, semnează de prezenţă. Trebuie să reducem pericolul asupra reprezentanţilor din secţiile de votare”, a mai spus premierul.

Comenteaza