STOP FUMATULUI! O clujeancă cere interzicerea fumatului în spaţiile publice închise

STOP FUMATULUI! O clujeancă cere interzicerea fumatului în spaţiile publice închise
O femeie politician de Cluj va cere în parlament ca românii să nu mai aibă voie să fumeze în spaţii publice închise de la 1 ianuarie 2016. „Este un pariu pentru tânăra generaţie, o şansă pe care i-o dăm la o viaţă mai sănătoasă".

Deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea a anunţat că merge în parlament cu o lege care să interzică fumatul în spaţiile publice închise.

„În urma numeroaselor mesaje primite de la cetăţeni, am elaborat un proiect de propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Intenţionez să depun proiectul în Parlament la finalul lunii viitoare, după o consultare prealabilă cu toţi actorii implicaţi: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, mass-media, reprezentanţii industriei HoReCa şi ai societăţii civile- militanţi antifumat, pacienţi, studenţi, elevi, etc. Termenul de implementare al acestei inițiative legislative, în cazul în care este adoptată, este de 1 ianuarie 2016", spune Cristea.

Proiectul de propunere legislativă a fost făcut public de deputatul clujean, cu scopul de a fi îmbunătăţit. Cristea cere părerile tuturor celor interesaţi pe website-ul său, pe email şi chiar pe Facebook, unde a creat o pagină specială. În plus, a lansat şi o petiţie împotriva fumatului, care până la publicarea acestui articol adunase două semnături.

Aurelia Cristea şi-a propus pentru început să-i convingă să renunţe la fumatul în spaţiul public pe colegii săi.

„Ca un prim pas concret, am început demersursile pentru interzicerea fumatului în interiorul Palatului Parlamentului: am început strângerea de semnături și am înaintat conducerii Camerei Deputaţilor o solicitare, pe care am adus-o la cunoștința tuturor colegilor, printr-un e-mail trimis săptămâna trecută. Solicitarea vizează amenajarea de spaţii special destinate fumatului, aplicarea legislaţiei în vigoare şi descurajarea obiceiului care a transformat Parlamentul României într-un "fumoar public".", spune şefa interimară a PSD Cluj-Napoca.

O recomandare a Uniunii Europene a existat, a fost valabilă până în noiembrie 2012 şi prevedea interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice. A fost însă ignorată în România.

În momentul de față, în procedura parlamentară există încă două propuneri de modificare a Legii 349/2002, pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun: una inițiată de deputatul Manuela Mitrea, din 2011, care a trecut de Senat, dar s-a oprit în comisii la Camera Deputaților ( PLx nr. 399/2011) și una inițiată de deputatul Tamara Dorina Ciofu, propunere care se află în dezbatere la Senat (L627/2014).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume mor anual 600.000 de oameni din cauza fumatului pasiv.


Declaraţie
„Cred, sincer, că, prin asumarea unei astfel de atitudini colective, vom creşte calitatea vieţii noastre, a tuturor, atât a fumătorilor- care ar putea alege să se lase din comoditate, cât şi a "victimelor colaterale" ale fumatului pasiv! Fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că NU este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine"
Aurelia Cristea, deputat PSD

 

Comenteaza