Strategia PSD-UDMR de modificare a pragului pentru folosirea limbii maghiare

Strategia PSD-UDMR de modificare a pragului pentru folosirea limbii maghiare
Marţi este programată o şedinţă vitală pentru una din marile revendicări ale UDMR în relaţia cu actuala putere, scăderea pragului de la 20%, la 10%, al numărului persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, necesar pentru obligativitatea folosirii limbii materne în instituţiile publice.

Este vorba de şedinţa reunită a Comisiilor de Administraţie Locală, Juridică şi Drepturile Omului, pentru dezbaterea modificării Legii 215, a administraţiei publice locale.

Surse politice au declarat pentru ZIUA de CLUJ că există o înţelegere secretă între unele grupări din PSD şi UDMR pentru ca mâine să nu existe cvorum la comisii, astfel încât legea de modificare să nu poată fi dezbătută şi aprobată în plen până la data de 16 octombrie 2017, termen la care legea va fi adoptată tacit în formă iniţiată de UDMR.

Mobilizare a parlamentarilor din Ardeal pentru apărarea actualei legi

Mai mulţi parlamentari din Ardeal s-au mobilizat deja pentru a contracara mişcarea de modificare a pragului necesar pentru introducerea limbii maghiare în instituţiile publice.

Deputatul PSD de Cluj Cornel Itu a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că marţi se va duce la lucrările celor trei comisii chiar dacă nu este membru al niciuneia dintre ele şi s-a pronunţat împotriva scăderii pragului de 20%.

„Mie mi se pare că nu este oportună în acest moment această modificare. Trebuie să fie o discuţie mult mai largă şi nu cred că este un moment prielnic pentru aceasta acum. Sigur voi fi la această comisie reunită, măcar să asist dacă nu pot să votez, să văd cum se pune problema, pentru că ar trebui ca această comisie reunită să-şi dea avizul şi să intre în plen având în vedere că noi săptămâna viitoare suntem liberi", a spus deputatul Cornel Itu.

Nici liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, nu susţine schimbarea legislaţiei privind folosirea limbii maghiare.

„Eu cred că toţi colegii mei din respectivele comisii trebuie să voteze pentru menţinerea procentului de 20% şi consider că în acest moment, un subiect mai important atât pentru români cât şi pentru maghiari este calitatea vieţii şi oportunităţile economice de dezvoltare şi nu scăderea sau creşterea acestor procente. Şi având în vedere că anul viitor este Centenarul şi sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, în niciun caz nu s-ar cuveni o astfel de dezbatere care ar genera şi un anumit tip de tensiuni. Poate în această situaţie e bine să ne amintim şi de vorba lui Avram Iancu, crăişorul munţilor, care spunea: „Sau punem pumnul în pieptul furtunii sau pierim", a afirmat Horia Nasra.

Un alt parlamentar din Ardeal, Florin Roman, deputat PNL de Alba şi membru al Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor, este de părere că UDMR va încerca o altă strategie pentru şedinţa comisiilor reunite de marţi.

„Din informaţiile pe care le am, foarte probabil UDMR va propune amânarea unui raport pe modificările şi completările la Legea 215 a administraţiei publice locale. Poziţia PNL e foarte clară, noi vom cere vot pentru respingere. PSD-ul are două variante. Fie va merge pe mâna UDMR şi va vota pentru amânare, ceea ce înseamnă adoptare tacită în 16 octombrie la Camera Deputaţilor şi legea merge mai departe la Senat, fie va da vot de respingere, dar mai degrabă cred în prima variantă", a susţinut deputatul PNL de Alba Florin Roman.

Florin Roman afirmă însă că orice amânare a dezbaterii legii, fie din lipsa cvorumului, fie în urma votului pentru amânare, înseamnă de fapt un vot pentru modificarea legii, favorabil UDMR.

Principala modificare a Legii 215 dorită de UDMR este schimbarea art 19, care, în noua formă, spune că în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, instituţiile publice au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne. Actualul prag din lege este de 20%. Legea a fost iniţaită de mai mulţi parlamentari ai UDMR.

 

Comenteaza