SUA deschide ambasada de la Ierusalim. MAE: România a acceptat invitaţia la eveniment

SUA deschide ambasada de la Ierusalim. MAE: România a acceptat invitaţia la eveniment

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, un reprezentant al ambasadei României în Israel va participa la recepţia organizată duminică seară de MAE israelian cu ocazia deschiderii ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. 

Informaţia a apărut mai întâi în presa israeliană. România, Austria, Ungaria şi Cehia au acceptat invitaţia Ministerului israelian de Externe de a participa la ceremonia de deschidere a Ambasadei SUA din Ierusalim, care va avea loc duminică, relatează site-ul cotidianului Haaretz.

Cu toate acestea, MAE român anunţă că nu a primit nicio invitaţie de participare la evenimentul propriu-zis al deschiderii oficiale a ambasadei SUA la Ierusalim.

"La recepţia organizată astăzi, 13 mai 2018, de către Ministerul Afacerilor Externe israelian, va participa un reprezentant al Ambasadei României în Israel. În ceea ce priveşte deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitaţie de participare", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis duminică presei.

Presa israelienă a relatat că România va fi reprezentată la recepţia din această seară de la Ierusalim organizată cu ocazia inaugurarii ambasadei americane. Haaretz precizează că România şi Austria sunt percepute ca fiind "prietenoase" faţă de politica guvernului Netanyahu.

Iniţial, Bulgaria a anunţat şi ea că îşi va trimite ambasadorul la ceremonie, însă ulterior a oferit un răspuns neclar Ministerului israelian de Externe.

În total, 30 de state din cele 86 care au misiuni diplomatice în Israel au acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim.

Germania, Polonia, Rusia au refuzat să participe la eveniment.

Anterior, România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

MAE a anunţat, sâmbătă, că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.România a acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim

Comenteaza