Surprind victoria PSD la alegeri și intrarea AUR în Parlament? „Partidul AUR este Becali 2” Ce spun specialiștii clujeni

Surprind victoria PSD la alegeri și intrarea AUR în Parlament? „Partidul AUR este Becali 2” Ce spun specialiștii clujeni

Alegerile parlamentare 2020 s-au încheiat cu cea mai slabă prezenţă din ultimele trei cicluri electorale (2008, 2012, 2016).

Potrivit rezultatelor parțiale oficiale transmise de Biroul Electoral Central, în Parlament vor intra cinci partide. PSD - 1.060.428 voturi (29,39%) PNL - 874.764 (24,24%) USR-PLUS - 542.777 (15,4%) AUR - 297.909 (8,26 %) și UDMR - 267.914 (7,42%). ZIUA de CLUJ a vorbit cu mai mulți experți locali despre interpretarea rezultatelor alegerilor generale de duminică, 6 decembrie.

PSD câștigă alegerile parlamentare fiind în opoziție

„PSD a câștigat dintotdeauna, nu este o surpriză povestea asta. Ei se bazează pe bazinul electoral pe care îl are deja, dar totuși vedem o scădere a votului în comparație cu ce a fost la alegerile parlamentare din 2016.

Liberalii, cu tot ajutorul președintelui Klaus Iohannis, n-au reușit să convingă. Totuși, guvernarea va fi clar PNL-USR-UDMR cu redistribuiri cred că vor reuși să formeze Guvernul, dar va fi puțin dificil procesul de negociere cu USR-PLUS”, ne-a declarat sociologul Ioan Hosu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai.

George Jiglău, expert al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), a oferit câteva explicații pentru care social-democrații și-au adjudecat victoria. „Victoria celor de la PSD este una surprinzătoare pentru cei mai mulți dintre noi, dar vine pe fondul rezultatului sub așteptări pe care l-a scos PNL. Social-democrații au luat probabil mai mult decât era anticipat, dar și liberalii au luat mai puțin decât se așteptau.

Sunt câteva cauze care explică ierarhia pe care o avem. PSD a intrat în alegeri ca partid în opoziție, iar pentru acesta a fost un an de respiro. Au făcut opoziție, ceea ce știu să facă ei cel mai bine. PNL a intrat în alegeri fiind la guvernare într-un an de pandemie, deci a fost nevoit să ia unele măsuri care pe unii poate i-a enervat sau dezamăgit. A fost o conjunctură favorabilă pentru social-democrați”, a afirmat George Jiglău.

Expertul CSD a precizat că segmentul electoral al PSD este foarte disciplinat, fiind tot timpul acolo pentru partid, iar electoratul celor de la PNL și USR-PLUS trebuie convins să meargă la vot. Despre rezultatul alegerilor de duminică a vorbit și Radu Albu-Comănescu, lector universitar la UBB.

„Trebuie remarcată pierderea de simpatie a PNL la nivel național, care a coborât mult față de ultimele alegeri, dar vine pe fondul unei lipse de gestiune din partea liberalilor a imaginii publice și a campaniei electorale. Nu este suficient să ceri ca oamenii să te voteze pentru că nu ești PSD.

Societatea civilă încă nu înțelege care este rolul alegerilor parlamentare și nu se mobilizează. Aceasta vede nominalizarea unui Parlament din principiu corupt. Relația românului cu Parlamentul este una de ostilitate, astfel avem asemenea prezențe dezastruoase la vot”, susține Radu Albu-Comănescu.

Un nou partid în Parlament. Ce va face AUR?

„AUR este elementul de noutate, care pe mulți îi sperie, iar pe mulți îi bucură. Electoratul fost PRM era tot pe acolo, iar acest partid vine pe dimensiunea asta la care se mai adaugă probabil și alte elemente. Apariția AUR este normală în situații de criză. Dde obicei crizele generează și astfel de grupări ale votanților.

Toate țările din Europa au astfel de formațiuni. Rămâne de văzut dacă acest partid își va dilua discursul și o să fie pe proiecte naționale partener al Guvernului sau va rămâne, așa cum era PRM, cu o prezență redusă în Parlament, care va încerca să-i adune pe cei anti-sistem”, a precizat Hosu.

În opinia lui Jiglău, AUR este un partid care „a avut noroc și a beneficiat de prezența foarte scăzută la vot. Sigur, spre meritul său, a știut să se mobilizeze într-o zonă mai puțin vizibilă celorlalți, deci a avut o nișă pe care a capitalizat foarte bine. Aceste proteste împotriva purtării măștii sau împotriva măsurilor mai dure recomandate de comunitatea medicală i-au ajutat pe cei de la AUR”, a explicat Jiglău.

Albu-Comănescu susține că AUR se aseamănă cu fosta formațiune politică a omului de afaceri George Becali, Partidul Noua Generație Creștin Democrat (PNG-CD). „Trebuie să reconfigurăm și să repoziționăm acest partid AUR. Este Becali 2, noi am uitat de Becali care avea PNG.

Activitatea președintelui AUR a fost pentru o perioadă liderul unei galerii de fotbal, ceea ce înseamnă că probabil a crescut cu Becali foarte prezent în memorie. Vedem exact același amestec de entuziasm sportiv și de idei legate de biserică, stat-națiune, care sunt apanajul conservatorisumului. Deocamdată este o surpriză și o să vedem cum crapă coaja acestui ou de ciocolată și ce iese din el”.

Comenteaza