Tăriceanu: Datorită lui Kovesi, brandul de ţară al României a devenit corupţia

Tăriceanu: Datorită lui Kovesi, brandul de ţară al României a devenit corupţia

Preşedintele Senatului, a declarat, vineri,  că în timp ce unele ţări se laudă cu turismul sau cu industria, datorită şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, „bradul de ţară” a devenit corupţia.

Călin Popescu Tăriceanu a spus, într-o conferinţă de presă, la Constanţa, că regulile statului de drept nu ar trebui să fie puse sub semnul întrebării în România.

„România nu este în momentul de faţă considerată o ţară în care să fie puse sub semnul întrebării regulile statului de drept. Ceea ce facem noi înseamnă mai degrabă consolidarea Justiţiei şi a statului de drept”, a declarat Tăriceanu, precizând că nu contestă „necesitatea ca la nivelul Uniunii Europene normele statului de drept să fie respectate”.

El a apreciat însă, că, aşa cum apare în raportul GRECO, corupţia este întâlnită şi în alte state, nefiind o „specialitate” a României, şi nu ar trebui transformată într-un „brand de ţară”, aşa cum consideră că a devenit „datorită doamnei Kovesi”.

„Am văzut zilele trecute un raport parcă făcut de GRECO cu privire la lupta împotriva corupţiei. Am văzut acolo o companie redutabilă: Belgia, Austria… Nu ştiu, nu vreau să dau nume de ţări, să nu greşesc, să pun pe unul pe listă care nu era. Am rămas surprins. În ţările astea se evaluează că a slăbit lupta împotriva corupţiei, că au şi ăia corupţie, nu e numai o specialitate a României aşa cum a vrut doamna Kovesi să o creeze. Brandul de ţară, datorită doamnei Kovesi, a devenit corupţia. Alţii se laudă cu turism, alţii se laudă cu industrii, alţii se laudă cu învăţământ, doamna Kovesi a reuşit o performanţă extraordinară”, a mai declarat Tăriceanu.

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) a avertizat că noi iniţiative legislative din anumite state europene riscă să deturneze reformele adoptate anterior pentru consolidarea prevenirii corupţiei, lucru care ar putea constitui încălcări ale standardelor anticorupţie ale Consiliului Europei.

Raportul anual al GRECO, un organism al Consiliului Europei dat publicităţii joi, indică faptul că aceste iniţiative legislative ar putea determina GRECO să reevalueze noua legislaţie (Grecia) ori să declanşeze o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanţe excepţionale (România, Polonia).

Comenteaza