Tăriceanu, despre candidatura lui Kovesi: “Aş fi tentat să le zic: O vreţi? Luaţi-o!"

Tăriceanu, despre candidatura lui Kovesi: “Aş fi tentat să le zic: O vreţi? Luaţi-o!"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit, într-un interviu, despre relaţia cu liderii europeni şi cum vede reacţia unora cu privire la măsurile luate în România, dar şi despre candidatura Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European.

Iată un fragment din interviul acordat de Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în exclusivitate, pentru Mediafax:

În repetate rânduri aţi vorbit despre fake news-urile care ajung la urechile liderilor europeni. Cum catalogaţi reacţiile ambasadelor si ale oficialilor Comisiei? Consideraţi că ambasadele au reacţionat ca urmare a mandatelor din partea ţărilor pe care le reprezintă?

Călin Popescu Tăriceanu: Vedeţi dvs., am să recurg la o comparaţie interesantă, pentru că mereu mi-a plăcut istoria. Imperiul Roman a început să se confrunte prin secolul al treilea cu probleme majore şi atunci s-a născut ideea că vestul şi estul nu prea sunt compatibile, că estul trage vestul în jos etc, că e nevoie să se ia măsuri, ceea ce a condus, finalmente, la separarea în imperiul roman de apus şi cel de răsărit. Au crezut că astfel se rezolvă problemele imperiului, dar asta nu s-a întâmplat, iar sfârşitul a venit inevitabil nu mult după asta. Problemele reale erau în altă parte, dar nimeni nu dorea să le vadă.

E greu să nu remarcăm o similitudine, anume că exact când Uniunea a început să se confrunte cu probleme tot mai mari, de la imigraţia masivă până la neînţelegerile pe tema mai multă Europă ori mai puţină, au început şi atacurile unor membri ai Comisiei la unele state din est. Eu cred că e destul de străvezie intenţia de a se arunca răspunderea în spatele acestora state de către Bruxelles, pentru că oamenii aceia cu funcţii atât de înalte au dezamăgit popoarele europene şi acum, au nevoie disperată de ţapi ispăşitori. Sunt oameni care au devenit orbi la abuzurile cozilor lor de topor din ţările estice. Şi asta, pentru simplul fapt că au nevoie disperată ca cineva dintr-o ţară precum România, spre exemplu, să clameze încontinuu şi dincolo de orice limită a exagerării că la noi corupţia a devenit flagel naţional, internaţional, galactic şi că ea riscă să se extindă în Europa precum ciuma în Evul Mediu. E foarte convenabil acest discurs, pentru că le oferă mai-marilor comisiei argumentarea perfectă pentru împotmolirea Uniunii în propriul proiect. Şi o să vedeţi că atacurile lor se vor înteţi pe măsura apropierii alegerilor.

Să ne înţelegem: nu e nimic în neregulă cu Uniunea Europeană, ci cu conducătorii ei vremelnici care s-au îndepartat de viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii!

Am tot auzit în aceşti ani că modul abuziv în care s-a comportat Justiţia s-a întâmplat cu ştirea şi chiar încurajarea unor oficiali europeni. Mult timp nu am crezut asta dar comportamentul oficialilor europeni mă face să dau crezare acestor zvonuri. Să zicem că tot corupţia de la noi ar fi de vină pentru că a crescut euroscepticismul românilor până la sub 50%, în sondaje. Dar tot ea explică, oare, de ce francezii spun în ultimul sondaj de la ei că nu mai cred în UE decât în proporţie de 29%? Corupţia din România a împins Marea Britanie în afara uniunii? Corupţia din România va duce la rearanjarea dramatică pe coordonate eurosceptice a Parlamentului European după alegerile care se apropie? Ori marile erori comise de liderii europeni? Eu cred că e corect să ne asumăm fiecare neajunsurile, nu să ne străduim să punem în cârca altora cât nu pot să ducă.

“Aproape că aş fi tentat să le zic: o vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească şi vouă Justiţia aşa cum a făcut-o în România”

Cum catalogaţi  susţinerea pentru Codruţa Kovesi venită din partea liderilor europeni? Există un dublu standard, aşa cum acuză în ţară unii politicieni sau chiar un liberal- Dan Radu Ruşanu, care a fost arestat şi apoi achitat?

Călin Popescu Tăriceanu: Cred că tocmai am făcut-o. Aproape că aş fi tentat să le zic: o vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească şi vouă Justiţia aşa cum a făcut-o în România. Dar îmi pasă de UE şi cred că merită mai bine! Dacă vor un procuror dintr-o ţară estică sau din România, sunt zeci, sute de procurori cinstiţi, morali, oneşti şi mai bine pregătiţi! Să se uite la ei şi nu la produse de marketing ale serviciilor de informaţii!

Comenteaza