Taxa care a demolat economia României, menținută de guvern. Biruri pentru companiile din energie și telecom

Taxa care a demolat economia României, menținută de guvern. Biruri pentru companiile din energie și telecom

Guvernul a introdus taxa pe lăcomie, dar la ROBOR mai mare de 2%, faţă de 1,5%, cât era în propunerea iniţială. Toate companiile din energie şi telecom vor fi taxate pe cifra de afaceri

Guvernul a adoptat  taxa pe lăcomie, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Proiectul iniţial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%, conform Mediafax.

„Introducem un mecanism de protejare a populaţiei care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depăşire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferenţă între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici (foto).

Întrebat despre afirmaţiile cancelarului austriac că firmele austriece se gândesc să plece din România, el a declarat: „Am participat la discuţiile cu domnul cancelar, chiar au fost date câteva exemple şi s-a vorbit şi despre motivele ca o astfel de ordonanță de urgență să fie adoptată. La toate argumentele prezentate s-a spus că se înţelege măsura. E o decizie a guvernului. Nu cred că vor fi retrageri de companii”.

Bursa de Valori București a pierdut miercuri, într-o singură zi, tot progresul pe întreg anul după anunțul modificărilor fiscale avute în vedere de guvern din 2019. Acțiunile Erste s-au prăbușit la Viena, marile companii listate au pierdut 6 miliarde de lei în două ore, iar Banca Transilvania Cluj avea minus 18%.

Guvernul PSD a anunţat, prin ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, că va impune o taxă bancară în România, care va afecta astfel şi BCR, una dintre cele mai importante afaceri ale austriecilor în regiune.

Executivul propune ca, de la 1 ianuarie, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ''taxa pe lăcomie", în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.

Printre noile prevederi anunțate se numărau taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa pe lăcomie pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul II de pensii în una opțională.


 

Comenteaza