Telenovelă politică la Turda. PNL şi-a votat „duşmanul" viceprimar în replică la trădarea ALDE

Telenovelă politică la Turda. PNL şi-a votat „duşmanul
Actualul viceprimar al Turzii, Lucian Nemeş, a dat peste cap planurile PSD şi ALDE şi şi-a păstrat funcţia, cu largul sprijin al PNL.

La Turda bătălia pentru postul de viceprimar a fost pe muchie de cuţit. PSD a făcut o înţelegere cu PRM şi ALDE, din partea căruia a fost propus pentru postul de viceprimar Ovidiu Micu. Toţi cei prezenţi au rămas surprinşi când Nemeş, de la UNPR, dar ales pe listele PSD s-a autopropus pentru funcţia de viceprimar. Nemeş a obţinut 11 voturi, iar contracandidatul său, 10 voturi.

Votul a fost secret, dar analizând distribuţia mandatelor ne putem face o idee cum au votat cei 21 de consilieri. PSD are 7 mandate de consilier local, PNL - 5, ALDE - 3, PMP - 3, UDMR - 2 şi PRM - 1. Micu a luat, cel mai probabil, cele 6 voturi (fără Nemeş) ale PSD, 3 ale ALDE şi 1 al PRM iar Nemeş a luat, cel mai probabil, 5 voturi de la PNL, 3 de la PMP, 2 de la UDMR, iar al său a fost decisiv în favoarea lui.

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, care este şi preşedintele PSD Turda, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că a fost o surpriză şi pentru el candidatura lui Nemeş, în condiţiile în care PSD făcuse o înţelegere cu ALDE şi cu PRM pentru susţinerea candidatului ALDE la postul de viceprimar.

Întrebat  dacă PSD Turda ar putea lua anumite sancţiuni împotriva lui Nemeş pentru că nu a respectat înţelegerea politică de a vota candidatul ALDE, Matei a răspuns doar că se va face o analiză a ceea ce s-a întâmplat joi, la alegerea viceprimarului. PSD ar putea să-l excludă pe Nemeş din partid, iar acesta şi-ar putea pierde mandatul.

De cealaltă parte, Nemeş a afirmat că nu crede că se va întâmpla acest lucru şi că în baza protocolului încheiat de UNPR cu PSD pentru alegerile locale din Turda, postul de viceprimar urma să-i revină lui şi că este convins că la votul secret a fost votat de către consilierii din PSD.

Ceea ce s-a întâmplat joi în Consiliul Municipal (CM) Turda a fost o surpriză şi pentru preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. „Până la urmă şi în politică sunt nişte reguli, care trebuie respectate de toată lumea.

Noi am făcut un protocol corect cu domnul Nemeş, care ar fi fost susţinut de noi pentru funcţia de viceprimar dacă am fi obţinut un număr de consilieri care să ne permită să avem majoritate în CM. Dacă nu am avut atâţia consilieri, ne-am aliat cu cei de la ALDE. Decizia în acest caz va aparţine organizaţiei PSD de la Turda. Au fost şi jocuri politice, dar ne-am învăţat lecţia şi mergem mai departe", a declarat Lăpuşan.

Preşedintele PNL (aripa PDL) Turda, Tudor Ştefănie, a spus tranşant că toţi consilierii PNL au votat pentru candidatura lui Nemeş ca replică la faptul că ALDE ar fi jucat la două capete şi ar fi încălcat un protocol încheiat cu PNL. „Mircea Irimie m-a trădat şi în 2012, când a ieşit deputat pe listele PDL şi m-a trădat şi acum, când pe ultima sută de metri s-a dus cu PSD", a afirmat fostul primar. Ştefănie a mai precizat că nu a rămas consilier municipal şi că a lăsat locul unui coleg de partid mai tânăr.

Reamintim că între Ştefănie şi fostul (şi actualul) viceprimar Lucian Nemeş a existat un conflict deschis în ultimii ani. Nemeş a fost schimbat din funcţie prin votul consilierilor locali, dar şi-a recăpătat funcţia după ce prefectul Gheorghe Vuşcan a atacat decizia în justiţie. Copreşedintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.

Comenteaza