Tinerii din Secuime migrează la Cluj din lipsă de oportunități

Tinerii din Secuime migrează la Cluj din lipsă de oportunități
Un raport al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) relevă migrarea tinerilor din Covasna către Brașov, Cluj sau București din lipsă de oportunități de dezvoltare și obținerea de locuri de muncă.

Președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, a efectuat o vizită în județul Covasna unde a avut mai multe întâlniri cu comunitatea românească din acest județ. În urma discuțiilor cu reprezentanții celor 42 de organizații românești din Harghita, Covasna și Mureș, au rezultat anumite concluzii pentru viitorul comunității românești din zonă.

Printre acestea se numără lipsa de investiții în județ care să ofere posibilitatea folosirii limbii române, neincluderea în Master Planul de Turism a localităților conduse de etnici români, cu depunctarea la atragerea de fonduri europene destinate turismului, migrarea tinerilor către Brașov, Cluj sau București din lipsă de oportunități de dezvoltare și obținerea de locuri de muncă laolaltă cu discriminarea tinerilor români în momentul angajării.

Concluziile se vor regăsi într-un raport detaliat pe care CNMR îl va înainta liderilor României împreună cu măsuri concrete de păstrare a populației de etnie română rămase în județ. Până atunci, CNMR solicită tuturor liderilor României să ia în calcul pe baza celor descrise mai sus riscul real al depopulării totale a județului Covasna în următorii 10 ani de cetățeni de etnie română.

"Facem precizarea că toate aceste acțiuni nu sunt îndreptate împotriva comunității maghiare sau liderilor acestora ci pentru sprijinirea comunității românești", conform CNMR. Raportul întocmit pentru instituțiile statului va fi făcut public". În perioada 1-7 august o delegație a CNMR va face o nouă vizită de documentare, în județul Harghita.

Comenteaza