Toader: Departamentul de stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite

Toader: Departamentul de stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, referitor la comunicatul Departamentului de Stat al SUA privind modificările la legile justiţiei, că Departamentul se exprimă cum şi cât i se permite, dar nimeni nu poate lua Parlamentului dreptul de a legifera.

"Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite. Am citit comunicatul şi găsesc două direcţii de exprimare: prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, ar putea slăbi independenţa. Se referă a pachetul de legi care se află în procedută parlamentară. Eu vă spuneam şi cred că până la urmă ne exprimăm preocupări, dar Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este competenţa exclusivă pe care o are de la Constituţie", a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader susţine că membrii comisiei speciale vor avea în vedere adoptarea unor reglementări echitabile.

"A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea nu se mai referă la tot pachetul, ci doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupţiei. Prima parte se referă la tot pachetul, partea finală la anumite soluţii legislative pe care comisia specială le are în considerare şi procedura de legiferare probabil că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile", a mai spus Toader.

Statele Unite au anunţat că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

 

Comenteaza