Tokes, la Cluj: UDMR a sabotat autonomia în ultimii 27 de ani

Tokes, la Cluj: UDMR a sabotat autonomia în ultimii 27 de ani
Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, a acuzat UDMR că a sabotat autonomia în ultimii 27 de ani, deşi această doleanţă figurează în programul Uniunii, susţinând că UDMR a semnat la Neptun, în anii ‘90, un pact secret.

Tokes Laszlo a declarat, sâmbătă, la Cluj, că UDMR duce "o politică de inducere în eroare şi perfidă", având nevoie de autonomie doar la alegeri, pentru culegerea de voturi, după care uită de această problemă.

"E o problemă că UDMR a sabotat autonomia în ultimi 27 de ani, nu aşa am pornit, programul UDMR conţine ideea, trebuie să ne regăsim cu UDMR. Toate consiliile, UDMR şi aliaţii săi trebuie să se regăsească, trebuie să fim sprijiniţi de bisericile istorice ca să ne exprimăm dreptul inalienabil la autodeterminare internă. Acest lucru nu ar genera conflicte, ci ar soluţiona conflicte.

Programul UDMR conţine autonomia în mai multe trepte, dar a dat uitării acest program. UDMR duce o politică de inducere în eroare şi perfidă, susţine la alegeri de fiecare dată autonomia, dar apoi uită de această problemă. Doar pentru culegerea voturilor are nevoie de autonomie.

Cred că la pactul de la Neptun, în anii ‘90, s-au înţeles, s-a acceptat un pact secret şi de atunci au fost părţi în pacturi secrete şi au renunţat, de fapt, la autonomie, iar în schimb pot dobândi scaune în Parlament şi Guvern. Trebuie să termine cu această politică duplicitară”, a spus Tokes.

Potrivit acestuia, relaţiile româno – maghiare ar putea fi soluţionate, iar "împăcarea" ar putea fi atinsă dacă ar exista un dialog despre autonomie. "Dacă ne-am înţelege şi am cădea la un acord, conflictul tradiţional existent s-ar soluţiona. Nădăjduim că, până la urmă, clasa politică din România, Guvernul României vor discuta cu maghiarii, cu secuii şi vom putea cădea la un acord privind autonomia, care se poate realiza cu ajutorul maghiarilor.

Nu dorim independenţă ca scoţienii sau catalanii, nu dorim independenţă faţă de România, dar avem dreptul la autodeterminare internă, dorim să fim ascultaţi şi cerem să fim ascultaţi”, a subliniat europarlamentarul.
Tokes a menţionat că transilvănenii nu au fost consultaţi niciodată despre doleanţele lor, nu au fost consultaţi cum doresc să trăiască.

"Avem dreptul să decidem, dar nu vor să ne consulte, pe noi ne ignoră. Dar autonomia înseamnă o libertate de decizie pentru maghiarii din Transilvania, pentru secui, iar noi avem dreptul de a decide cu privire la propria noastră soartă. Nici în comunism nu i-a întrebat pe oameni ce doresc, sistemul comunist se perpetuează în România”, a arătat Tokes.

Preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat că România ar fi mai stabilă, mai fericită şi mai bună pentru maghiari şi secui dacă Bucureştiul ar primi doleanţa de autonomie ca o sursă de stabilitate, nu de pericol.

"Ce dorim în România este normal, autonomia este soluţia pentru noi şi este un lucru normal, este normalitatea. Autodeterminarea este un drept inalienabil care ţine de drepturile omului. Dacă Guvernul de la Bucureşti nu ia în serios Declaraţia de la Alba Iulia din 1918 ce seriozitate este?

De aceea cerem ferm un dialog al Guvernului cu maghiarii reprezentaţi legitimi care solicită autonomia, una ar fi autonomia teritoarială a Ţinutului Secuiesc. Avem nevoie de dialog, Guvernul destabilizează situaţia prin negarea dialogului, dialogul este singura cale”, a spus Szilagyi.

La conferinţa de presă care a avut loc la o zi după marşul de la Târgu-Mureş pentru marcarea Zilei Libertăţii Secuilor au mai participat László György, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Günther Dauwen, directorul Alianţei Libere Europene, Wouter Patho, directorul adjunct al Alianţei Libere Europene, membru al Noii-Alianţe Flamande aflată la conducerea coaliţiei de guvernământ belgiene, precum şi Aitor Esteban, preşedintele fracţiunilor Partidului Naţional Basc în Parlamentul Spaniei.

Comenteaza