Tokes se simte colonizat în Ardeal. Liderul PSD Cluj-Napoca îi pregăteşte o plângere penală

Tokes se simte colonizat în Ardeal. Liderul PSD Cluj-Napoca îi pregăteşte o plângere penală
Laszlo Tokes recidivează şi, după ce a cerut protectorat Budapestei pentru Transilvania, spune că nu mai suportă colonizarea de către Bucureşti.

După ce l-a dat pe mâna procurorilor DIICOT pentru incitare la război civil, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, îi mai pregăteşte o plângere penală fostului episcop reformat şi se gândeşte chiar la modificarea legii pentru a i se putea retrage cetăţenia. Până şi reprezentanţii UDMR admit că europarlamentarul lor bate câmpii.

După ce premierul Victor Ponta a calificat drept „penale" declaraţiile lui Tokes referitoare la protectoratul Ungariei asupra Ardealului, atacând integritatea şi suveranitatea României, europarlamentarul UDMR i-a răspuns, în scris, şefului guvernului României, dând de înţeles că ar prefera protectoratul Budapestei, decât colonizarea Bucureştiului. „Drept răspuns, doresc să îi pun în vedere premierului plagiator următoarele: rămânând la exemplul Tirolului de Sud, vreau să atrag atenţia că, atunci când Austria s-a înţeles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva să ameninţe integritatea teritorială a României sau graniţele ei. Iar în ceea ce priveşte ideea independenţei, domnul Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional. Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai puţin - că, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluţii. (...) În calitate de cetăţean european şi maghiar din Ardeal, cer să fim lăsaţi să ne rezolvăm problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar românilor şi maghiarilor din Ardeal, ci întregii ţări. Dacă cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori îşi vede doar propriile interese şi propria putere", a afirmat Tokes.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, cel care i-a făcut lui Tokes o plângere penală în 2011, care l-a făcut pe vicepreşedintele Parlamentului European să dea cu subsemnatul la DIICOT pentru chemarea secuilor să-şi ceară autonomia cu arma în mână, spune că îi pregăteşte fostului episcop reformat o nouă plângere penală. „Probabil acest punct de vedere i l-a scris Traian Băsescu, la Cotroceni. În fond, Laszlo Tokes e un Traian Băsescu de limbă maghiară, el e încurajat şi susţinut în aceste poziţii de Traian Băsescu, cu care e prieten şi a stat la aceeaşi masă. Acest om are deja un dosar penal în lucru la DIICOT, deschis la sesizarea mea, e o persoană penală, deloc frecventabilă din punct de vedere al moralităţii în politică. S-a enervat pe mine când l-au chemat la DIICOT să dea declaraţii, spunând că el e simbolul Revoluţiei. Tokes nu e simbolul Revoluţiei, Tokes e simbolul iredentismului maghiar. Nu l-am auzit spunând care e proiectul său pentru dezvoltarea economică a României. Dacă venea cu o soluţie economică, chiar şi în interiorul Secuimii, era credibil. În acest moment instrumentez un nou dosar împotriva sa. Să nu creadă că dorm, îl urmăresc în permanenţă şi va răspunde penal pentru fiecare declaraţie în care lansează asemenea idei naziste. Din păcate Tokes e născut la Cluj-Napoca şi legea nu permite retragerea cetăţeniei celor care au dobândit-o prin naştere, dar voi discuta cu parlamentarii din USL să modifice legea. Dragoste cu sila nu se poate, dacă are ceva cu art. 1 din Constituţie, nu-i plac românii, România şi unitatea României, să nu-l mai încurcăm. Sunt în vest nişte băieţi raşi în cap, care l-ar primi cu braţele deschise în rândurile lor", a comentat Jorj. Amintim că primul care a cerut retragerea cetăţeniei lui Tokes a fost liberalul Puiu Haşotti, în 2011, în urma iniţiativei ale de a deschide o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Din martie există o petiţie cu acelaşi subiect pe petitiionline.ro, iar după episodul cu „protectoratul", acelaşi lucru l-a solicitat şi preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SIE, liberalul Mihăiţă Calimente.

Preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras Levente susţine că accentuarea discursului, de obicei, radical al lui Tokes are legătură cu apropierea alegerilor europene. „Sunt ferm convins că aceste declaraţii au scop electoral. Nu ştiu ce proiect are, dacă va candida pe listele PPMT, dacă va candida din nou independent sau nu va mai candida şi vrea doar să-şi facă vizibil noul său partid. Oricum, dacă vrea să candideze din nou pe lista UDMR, va trebuie, mai întâi să-şi ceară scuze nu de la Mate Andras, de la Kelemen Hunor, de la Marko Bela sau de la ceilalţi membrii UDMR, că ne-a făcut mafioţi, nu de la noi trebuie să-şi ceară scuze, trebuie să-şi ceară scuze de la alegătorii maghiari, care, în proporţie de 95% au votat UDMR la alegerile locale şi parlamentare. Apoi ar trebui să aibă grijă cu unele declaraţii, care nu trebuie făcute doar aşa, ca să mai apară în presă. Am mai spus-o, problemele noastre ni le rezolvăm aici, fără intervenţii din exterior şi trebuie să recunosc că s-au făcut paşi înainte, dar mai sunt lucruri de făcut", a comentat Mate.

Comenteaza