Traseismul politic, popular şi în 2019. Politicienii au trecut de la un partid la altul fără a ţine cont de doctrină sau rivalităţile dintre formaţiuni

Traseismul politic, popular şi în 2019. Politicienii au trecut de la un partid la altul fără a ţine cont de doctrină sau rivalităţile dintre formaţiuni

În acest an au avut loc o serie de mişcări de trupe în rândul aleşilor. Mulţi parlamentari au schimbat grupurile din care făceau parte, în urma unor demisii sau excluderi din partide, precum şi a moţiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului Dăncilă.

În grupurile parlamentare au avut loc mai multe schimbări în 2019, unii deputaţi sau senatori au demisionat din partidele pe listele cărora au fost aleşi, alţii au fost excluşi, cei mai mulţi din cauza votului la ultima moţiune de cenzură a Opoziţiei care a demis Cabinetul Dăncilă.

Fostul premier Mihai Tudose a făcut pasul de a demisiona din PSD la începutul lui 2019, fapt pentru care a renunţat implicit şi la grupul deputaţilor social-democraţi. Acesta a plecat la Pro România, însă la finalul acestui an a demisionat şi din acest partid. El este în prezent eurodeputat în grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE.

Un val de dezafilieri a avut loc prin luna august, când ALDE a decis ieşirea de la guvernare. Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a acceptat să fie propunerea PSD pentru şefia Senatului, fiind şi validat într-un plen al forului legislativ, la începutul lui septembrie.

Efectul a fost excluderea acestuia din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, în momentul de faţă Meleşcanu este senator afiliat grupului PSD, însă, de la jumătatea lunii noiembrie, este lider interimar al partidului Forţa Naţională. În aceeaşi formaţiune sunt şi Graţiela Gavrilescu şi Alexandru Băişanu, excluşi din ALDE după ce au acceptat funcţii în Guvernul Dăncilă, după ieşirea formaţiunii de la guvernare.

Diferenţa este că Graţiela Gavrilescu şi Alexandru Băişanu sunt acum deputaţi neafiliaţi.

Un alt senator care a schimbat grupul parlamentar este Daniel Zamfir care este afiliat PSD. El şi-a obţinut mandatul pe lista PNL, însă după o vreme a plecat la ALDE.

Ion Cupă este un alt deputat care a acceptat să fie nominalizat în funcţia de ministru al Energiei în Cabinetul Dăncilă, drept urmare partidul a stabilit să îl excludă.

După plecarea lui Teodor Meleşcanu din ALDE, partidul lui Tăriceanu şi-a pierdut grupul la Senat, aleşii formaţiunii fiind acum neafiliaţi.

Prin luna septembrie, ALDE pierde grupul şi la Camera Deputaţilor, după plecarea lui Marian Cucşa, a Steluţei Cătăniciu şi a lui Remus Borza. Totuşi, partidul lui Tăriceanuîşi recapătă, pe la jumătatea lui octombrie, grupul deputaţilor după revenirea Steluţei Cătăniciu şi a lui Remus Borza.

Deşi Ion Cupă devinese neafiliat din septembrie, în octombrie a acceptat să revină în rândul deputaţilor ALDE pentru ca grupul de la Cameră să poată fi reînfiinţat.

Remus Borza este cel care a creat platforma Forţa Naţională, care apoi a fost preluată şi transformată în partid de excluşii din ALDE, formaţiune condusă acum interimar de Teodor Meleşcanu.

Marian Cucşa şi Mihai Niţă, care făcuseră parte din ALDE, decid să rămână deputaţi neafiliaţi.

Un alt senator care, în prezent, este neafiliat este Lucian Iliescu, care în anul 2016 a fost ales pe lista PMP.

Mihăiţă Găină a fost, până în octombrie, deputat PSD, apoi neafiliat, iar din decembrie este deputat afiliat grupului PNL. El a susţinut moţiunea de cenzură care a demis Guvernul Dăncilă. Printre susţinători s-a numărat şi Elena Hărătău, fost deputat PSD, care s-a afiliat grupului liberalilor de la Cameră.

Liderul organizaţiei de Tineret a PSD Gabriel Petrea a fost, până în octombrie, deputat social-democrat. El a sprijinit la vot moţiunea de cenzură. Ulterior, s-a alăturat grupului deputaţilor Pro Europa.

Fondatorul Pro România, deputatul Daniel Constantin este din noiembrie deputat neafiliat. Acesta, alături de alţi colegi din Pro România, au votat pentru învestirea Guvernului Orban în Parlament, pe 4 noiembrie.

Pe 19 decembrie, Daniel Constantin a anunţat, pe Facebook, că alături de mai mulţi colegi demisionează din Pro România. Alţii care au plecat din acest partid sunt: Sorin Cîmpeanu (deputat), Mircea Banias (deputat), Damian Florea (deputat), Liviu Balint (iniţial deputat PMP, apoi PSD, acum Pro România), Georgian Pop (deputat), Răzvan Mitu, Cristian Cosmin, Raluca Haliţ, Georgică Dumitru, Marius Sanfiriscă, Silivian Dan, Gigi Dănuţ Feţeanu, George Manciu, Letiţia Stoian şi Dan Marian.

De asemenea, Emilia Meiroşu a demisionat la începutul acestei luni şi din Pro România, după ce în în luna mai a anului trecut pleca din PSD. Ea era în organizaţia partidului din Brăila, unde fusese şi Mihai Tudose. Parlamentarul a explicat că preşedintele Pro România este un „Dragnea 2” deoarece face „politica pumnului în gură”.

Meiroşu fusese afiliată grupului deputaţilor Pro Europa, după ce a demisionat din PSD.

Comenteaza