Trump închide granițele SUA pentru șapte țări musulmane

Trump închide granițele SUA pentru șapte țări musulmane
Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a "menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA".

El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare. Prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni. 

"Voi căuta să implementez un program de examinare extremă pentru a nu permite intrarea în ţară a teroriştilor islamişti radicali”, a declarat Trump, la ceremonia de învestire în funcţie a noului secretar al Apărării, James Mattis.

Şeful de la Casa Albă a semnat ordinul executiv la Pentagon, după ceremonia de depunere a jurământului. "Am stabilit noi măsuri de verificare pentru a menţine teroriştii islamici radicali în afara Statelor Unite. Vor fi admişi doar aceia care vor sprijini ţara şi care iubesc cu adevărat poporul american", a subliniat Trump. 

Printre măsurile luate se numără suspendarea programului SUA de admitere de refugiaţi timp de 120 de zile, interdicţie privind refugiaţii din Siria până când vor fi făcute "schimbări semnificative", interdicţie de trei luni la intrările din Irak, Siria şi "zone de interes" (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Yemen), un plafon de 50.000 de refugiaţi în 2017 (mai puţin de jumătate din limita superioară stabilită de fostul președinte, Barack Obama).

Se va acorda prioritate cererilor de refugiaţi viitoare legate de persecuţia religioasă - dar numai în cazul în care persoana face parte dintr-o religie minoritară în ţara de origine. Cu toate acestea, o menţiune de a crea "zone sigure" în Siria, prevăzută într-un proiect anterior, a fost eliminată din ordinul final. 

Ordinul executiv prevede ca toate programele de imigrare să includă întrebări pentru a "evalua probabilitatea solicitantului de a deveni un membru ce contribuie în mod pozitiv al societăţii". De altfel, comentează BBC, Trump a specificat că prioritari la acordarea statutului de refugiat ar trebui să fie creştinii, nu sirienii. 

Alte măsuri includ o revizuire amplă a informaţiilor solicitate din toate ţările pentru a aproba o viză; o trecere în revistă a regimurilor de vize între naţiuni pentru a se asigura că sunt "cu adevărat reciproce" pentru cetăţenii americani; şi suspendarea imediată a programului Visa Interview Waiver (reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).

Comenteaza