Tudorel Toader, despre modificările adoptate la Codul Penal: La controlul CCR se va vedea dacă sunt constituţionale

Tudorel Toader, despre modificările adoptate la Codul Penal: La controlul CCR se va vedea dacă sunt constituţionale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, referitor la modificările adoptate la Codul Penal, că se va vedea la controlul constituţional dacă acestea corespund exigenţelor constituţionale, precizând că modificările au survenit la comisia specială.

"Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de lege pentru modificare, în sensul punerii de acord cu deciziile CCR, cu directivele europene, mă refer la Codul Penal şi Codul de procedură penală, strict propunerea noastră viza transpunerea directivei. Modificările au survenit la comisia specială, dânşii să vă răspundă. Vă pot spune cu convingere că în controlul de constituţionalitate se va vedea dacă modificările adoptate corespund exigenţelor constituţionale. Să ne amintim că oportunitatea unei reglementări aparţine legiutorului, iar constituţionalitatea este o obligaţie generală", a declarat Tudorel Toader, la ministerul Justiţiei.

Judecătorii Curţii Constituţionale vor dezbate pe 17 septembrie sesizările făcute de PNL, USR, PMP şi ICCJ împotriva modificărilor aduse Codului penal, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CCR. PNL, USR şi PMP au sesizat, joi, CCR asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal, susţinând că peste 30 de articole sunt neconstituţionale, printre care şi cel care referitor la abuzul în serviciu, cât şi abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu. Şi judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au sesizat Curtea Constituţională pe aspectele de neconstituţionalitate.

Comenteaza