UBB dă doi miniştri şi în Guvernul USL

UBB dă doi miniştri şi în Guvernul USL
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, şi politologul Eduard Hellvig sunt numele vehiculate pentru portofoliile Educaţiei, respectiv Transporturilor.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, pentru gândul.info, că Guvernul USL va avea în componenţă multe nume noi, trei-patru "experimentaţi" şi, posibil, câţiva "tehnocraţi". Între numele vehiculate de sursa citată se află rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Andrei Marga, şi secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul universităţii. PNL Cluj îl vede pe Marga potrivit şi pentru Externe.

Protocolul Uniunii Social Liberale prevede ca, în cadrul Guvernului USL, PSD şi Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) să aibă un număr egal de miniştri, aplicându-se sistemul parităţii. După negocieri între cele două părţi, s-a stabilit ca Victor Ponta să fie propunerea Uniunii pentru funcţia de premier, în timp ce Crin Antonescu va fi candidatul USL pentru funcţia de preşedinte. Structura viitorului guvern urmează să fie un compromis între propunerea PNL - 11 ministere şi cea a PSD - 13 ministere, plus patru miniştri delegaţi.

"După prezentarea tuturor programelor sectoriale vom lua o decizie finală privind structura guvernului. Viitorul ministru trebuie să fie un om fără probleme şi vor exista maximum trei-patru nume de oameni experimentaţi, foşti miniştri; nu va fi un guvern nou-nouţ. Este posibil ca în viitorul guvern să fie nominalizaţi şi independenţi, tehnocraţi", a declarat, pentru gândul, Victor Ponta. Chiar dacă preşedintele PSD susţine că până în acest moment nu s-a discutat în cadrul USL despre vreo propunere de ministru, surse din USL au declarat că există o serie de favoriţi pentru şefia ministerelor.

De altfel, numele lui Andrei Marga a fost vehiculat şi pentru portofoliul Externelor. "Pentru PNL Cluj e o cinste şi o mândrie să fie reprezentat în viitorul guvern", ne-a declarat liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. El a precizat că organizaţia îl va susţine pe rectorul UBB şi pentru portofoliul Externelor. "Oficial, nu am avut discuţii pentru posturi, dar noi, ca filială, considerăm că rectorul Marga este potrivit şi pentru funcţia de ministru de Externe şi îl vom susţine în acest sens", a precizat Nicoară.

Cum se aleg ministerele

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, pentru gândul, că a stabilit cu Crin Antonescu faptul ca alegerea ministerelor să nu se facă alternativ de către fiecare partid. "Se va merge pe un sistem diferit faţă de cel din 2008. Nu vom merge pe sistemul în care fiecare alege pe rând câte un minister. Fiecare parte va propune câte trei-patru nume pentru un minister şi apoi vom stabili cine va fi ministru", a precizat Ponta. El a explicat că a ales acest sistem pentru a nu se afla în aceeaşi situaţie cu a premierului Emil Boc, care a trebuit să lucreze cu oameni pe care nu îi cunoştea.

Lista Cabinetului USL, prezentată de gândul.info:

Ministerul de Finanţe - Claudiu Doltu sau Daniel Chiţoiu (PNL)

Ministerul Transporturilor - Eduard Hellvig (PNL)

Ministerul Educaţiei - Andrei Marga (PNL)

Ministerul Culturii - Mircea Diaconu (PNL)

Ministerul Muncii - Mariana Câmpeanu (PNL)

Ministerul Agriculturii - Daniel Constantin (PC)

Ministerul Apărării - Corneliu Dobriţoiu sau Teodor Meleşcanu (PNL)

Ministerul Administraţiei şi Internelor - Liviu Dragnea (PSD)

Ministerul de Externe - Titus Corlăţean (PSD) sau Teodor Meleşcanu (PNL)

Ministerul Justiţiei - Daniel Şova (PSD)

Ministerul Sănătăţii - Florian Popa sau Nicolae Bănicioiu (PSD)

Ministerul Mediului - Carmen Moldovan (PSD)

Ministerul Industriilor - Iulian Iancu sau Constantin Niţă (PSD)

 

 

Comenteaza