UDMR Cluj vrea un 15 martie fără incidente. "Sper că autorităţile nu vor căuta nod în papură"

UDMR Cluj vrea un 15 martie fără incidente. "Sper că autorităţile nu vor căuta nod în papură"
UDMR Cluj vrea un 15 martie fără incidente. "Sper că autorităţile nu vor căuta nod în papură"
UDMR Cluj vrea un 15 martie fără incidente. "Sper că autorităţile nu vor căuta nod în papură"

Liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a declarat joi că speră ca în 15 martie maghiarii din municipiu să poată comemora Revoluţia de la 1848 fără incidente, făcând referire la ce s-a întâmplat anul trecut.

Deputatul Csoma Botond a amintit incidentul din 2017 legat de folosirea steagului Transilvaniei dar şi faptul că până la urmă justiţia a dat câştig de cauză participanţilor maghiari, în detrimentul Jandarmeriei.

"Ne dorim ca această comemorare să se desfăşoare în condiţii bune. Ne dorim ca incidentele de anul trecut legate de steagul Transilvaniei să nu mai aibă loc. Sper că autorităţile vor aborda această comemorare într-o manieră responsabilă şi nu vor căuta nod în papură.

Ştiţi foarte bine că anul trecut Jandarmeria a susţinut că folosirea steagului Transilvaniei este un fapt ilegal şi a susţinut că noi am solicitat Jandarmeriei ca ei să îndepărteze acele persoane din coloană care purtau steagul în coloană. Nu este adevărat, noi nu am solicitat aşa ceva. Au fost întocmite patru procese verbale de contravenţie care au fost atacate după aceea în justiţie şi toate cele patru procese au fost câştigate, într-un proces şi eu am fost martor, am susţinut şi în faţa instanţei că noi nu am solicitat aşa ceva Jandarmeriei", a declarat, joi, Csoma Botond într-o conferinţă de presă.

Liderul UDMR Cluj spune că în acest sens deja s-a întâlnit cu şefi ai Jandarmeriei clujene, pentru a preîntâmpina producerea de noi incidente şi în acest an.

„M-am şi întâlnit anul acesta cu reprezentanţii Jandarmeriei române şi i-am rugat să nu caute nod în papură şi să evităm tensiunile legate de această comemorare. Am menţionat şi faptul că am câştigat aceste procese, m-au felicitat în acest sens şi sper ca anul acesta vom avea o comemorare lipsită de asemenea incidente", a afirmat Csoma Botond.

Întrebat de presă dacă acest steag al Transilvaniei este unul recunoscut de autorităţi, Csoma Botond a răspuns: „Steagul a fost folosit şi de români la Alba Iulia, stema care figurează pe steagul Transilvaniei este şi pe steagul României şi nu înţeleg de ce ar fi un steag ilegal. Nu am văzut un text de lege care să spună că steagul Transilvaniei ar fi ilegal. Şi până la urmă şi autorităţile, şi instanţa a recunoscut acest fapt. Nu cred că am putea interpreta steagul Transilvaniei ca fiind antiromânesc atât timp cât românii au folosit acest steag în 1918."

La rândul său, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca din partea UDMR, Olah Emese, a spus că municipalitatea a autorizat desfăşurarea evenimentelor comemorative din 15 martie 2018 şi că în acest an marşul comunităţii maghiare se va desfăşura pe un nou traseu.

„În ceea ce priveşte manifestările organizate pentru data de 15 martie, vă pot spune că din partea autorităţii locale nu a existat nicio problemă în ceea ce priveşte avizarea acestui eveniment, respectiv a rutei stabilite, care de data asta va fi o nouă rută, având în vedere că anul trecut a fost implementat proiectul Primăriei Cluj-Napoca privind stabilirea unei părţi din carosabil destinate transportului public.

Astfel, în 2018 noua rută va fi începând de la Teologie, prin Piaţa Avram Iancu, Bulevardul Eroilor, Piaţa Unirii, strada Universităţii şi strada Avram Iancu, astfel că în ceea ce priveşte a doua parte, ruta este cea obişnuită. Eu salut ideea organizatorilor de a veni cu o nouă propunere în ceea ce priveşte ruta, pentru că eu apreciez că pe această rută vom putea asigura atât siguranţa celor care participă la marş, cât şi posibilitatea de a asigura o comoditate participanţilor în trafic cu ocazia acestor evenimente. Pentru că în asemenea condiţii, eu apreciez că nici măcar circulaţia nu va fi perturbată foarte mult, astfel că această nouă propunere este binevenită", a fost de părere viceprimarul Olah Emese.

Preşedintele executiv al UDMR Cluj-Napoca, Czirmay Zoltan, a arătat în aceeaşi conferinţă de presă, că la manifestările comemorative sunt aşteptate circa 1500-2000 de persoane.

"Participanţii la procesiune se vor aduna la Institutul Teologic Protestant din Piaţa Avram Iancu de unde vor pleca spre Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail din Piaţa Unirii pe un traseu nou. În biserică va fi oficiată o slujbă religioasă, după care cei prezenţi se vor îndrepta spre str. Avram Iancu, unde va avea loc depunerea de coroane şi jerbe de flori la plăcuţa comemorativă amplasată pe clădirea fostului hotel Biasini unde a fost cazat în 1848 poetul paşoptist maghiar Petofi Sandor", a spus Czirmay Zoltan.

 

Comenteaza