UDMR: Până în 2016, o amendare a Constituţiei, coerentă şi consistentă, nu mai este posibilă

UDMR: Până în 2016, o amendare a Constituţiei, coerentă şi consistentă, nu mai este posibilă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor afirmă că, până la alegerile din 2016, o amendare a Constituţiei, coerentă şi consistentă nu mai este posibilă, precizând că discuţiile pot să continue în comisia de revizuire a legii fundamentale, dar nu se poate ca Parlamentul să adopte noua formă, în acest an.

Preşedintele UDMR a precizat la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, pe tema reformei electorale, că, din punctul de vedere al Uniunii, "în această sesiune şi în acest an, până la alegerile din 2016, o amendare a Constituţiei, coerentă şi consistentă, nu este posibilă".

"Sigur, discuţiile pot fi continuate în comisie, dar noi nu credem că se poate ajunge, în Parlament, la două treimi sau la trei pătrimi, în acest an, în această perioadă", a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că nu s-a abordat în cadrul consultărilor subiectul legii pensiilor parlamentarilor, dar că "nu trebuie să se meargă pe această soluţie, în această perioadă, când nemulţumirile populaţiei sunt enorm de substanţiale, şi până nu se găseşte o rezolvare a situaţiei medicilor şi a celor din educaţie".

Despre soluţionarea mai rapidă a cererilor justiţiei, Kelemen Hunor a declarat că nici acest subiect nu a fost pe agenda discuţiilor cu preşedintele Iohannis, dar UDMR este de acord cu accelerarea procedurilor în cazul cererilor de arestare prevenitivă.

"Fără o modificare a Constituţiei, votul nu poate fi eliminat în cazul miniştrilor şi în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei", a precizat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a precizat că, legat de legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, UDMR nu a votat legea trimisă iniţial la promulgare, pentru că nu au fost de acord cu unele prevederi, şi deja au depus o serie de amendamente în comisie, pentru o formă modificată a legii.

UDMR susţine, în cazul alegerilor locale, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi, în cazul alegerii preşedinţilor de CJ, să se facă în mod direct, dar "pot accepta şi alegerea de către Consiliul Judeţean", Uniunea considerând că nu e o miză importantă modul de alegere al preşedinţilor de consilii judeţene, potrivit liderului Uniunii.

"În ceea ce priveşte pragul electoral la alegerile locale, noi susţinem 3% pentru alegerile consiliilor judeţene. Considerăm că este un prag rezonabil", a mai spus Kelemen.

UDMR mai susţine, în cazul legii alegerilor parlamentare, revenirea la votul pe liste, şi păstrarea principiului proporţionalităţii şi a principiului prin care niciun judeţ să nu aibă mai puţin de doi senatori şi patru deputaţi.

"Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a numărului de parlamentari, dar cifra de 300 nu e bătută în cuie.Va fi puţin peste 300 de parlamentari", a explicat preşedintele UDMR, menţionând că susţine introducerea unui prag alternativ în acest proiect de lege.

Kelemen Hunor s-a referit şi la votul în diaspora, arătând că UDMR consideră că trebuie să se meargă pe varianta votului prin corespondenţă, cu un criteriu extrem de important, şi anume înregistrarea prealabilă a celor care urmează să voteze, aşa cum se întâmplă în Germania, Franţa şi în multe alte state europene.

Delegaţia UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni a fost condusă de preşedintele Kelemen Hunor şi a mai cuprins pe Mate Andras, Marton Arpad, Marko Bela, Rozalia Biro şi Kovacs Peter.

 

Comenteaza