UDMR rămâne consecventă. Zid în jurul penalilor din partid

UDMR rămâne consecventă. Zid în jurul penalilor din partid
UDMR continuă să îşi susţină politicienii despre care DNA ne spune că sunt penali. E rândul viceprimarului de Cluj, Anna Horvath, pe care procurorii anticorupţie au plasat-o sub control judiciar pentru trafic de influenţă, să beneficieze de acest sistem pus la cale de liderii UDMR.

"Uniunea Democrată Maghiară din România a aflat cu consternare faptul că Direcția Națională Anticorupție a deschis o acţiune penală împotriva d-nei Horváth Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Uniunea este solidară cu Anna Horváth și îşi exprimă încrederea și susținerea față de viceprimarul Clujului, deoarece este vorba despre un politician care, timp de foarte mulți ani, a activat în interesul comunității maghiare cu onestitate și respect pentru litera legii", a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, prin intermediul unui comunicat de presă. 

"UDMR așteaptă finalizarea cât mai curând a anchetei organelor de justiție și avem încredere fermă că rezultatul cercetării va demonstra nevinovăția colegei noastre. Până atunci, însă, considerăm că prezumția de nevinovăție i se cuvine și viceprimarului municipiului Cluj-Napoca. Totodată, considerăm că, într-un stat de drept, este de așteptat ca în mass-media să nu fie promovate ipoteze care nu corespund realității. Astfel de practici încalcă principiile democrației", susţine Kelemen Hunor.

Nu este prima dată când UDMR face zid în jurul penalilor din partid. Doar un exemplu: Anul trecut, cu ocazia Congresului UDMR în care a fost reales preşedinte, Kelemen Hunor sărea în apărarea a doi politicieni cu mari probleme de ordin penal - Nagy Zsolt, fost ministru al Comunicațiilor, condamnat definitiv pentru corupție la 4 ani de închisoare în dosarul privatizărilor strategice, şi Marko Attila, fost deputat al UDMR, cercetat în dosarul ANRP, fugit în Ungaria.

„Nagy Zsolt este nevinovat și a fost totuși încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el și să transformăm Justiția într- o instituție care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând", a spus Kelemen. Liderul UDMR nu l-a uitat nici pe fugarul Marko Attila: „Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el. Marko Attila şi-a desfăşurat activitatea ani la rândul în interesul comunităţii maghiare".

Cum a activat Anna Horvath "în interesul comunităţii maghiare"

În încercarea de a o apăra pe Anna Horvath de DNA, şeful ei de partid, Kelemen Hunor, susţine că aceasta ar fi "activat în interesul comunității maghiare cu onestitate și respect pentru litera legii". În dosarul penal de la DNA, procurorii anticoruopţie dezvăluie în detaliu cum a activat viceprimarul în interesul comunităţii maghiare, arătând legăturile penale dintre oamenii de afaceri maghiari şi reprezentanţii Uniunii în administraţia publică.

Mai exact, DNA susţine că are date şi probe care arată că, în perioada februarie - mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, și-ar fi folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire.

"Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale", susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatorii DNA au aflat că "cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract. De asemenea, în același context, inculpata Horvath Anna a promis că și după alegerile locale îl va ajuta pe același om de afaceri și în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice", mai acuză procurorii.

Comenteaza