UE și NATO-scepticii României. Studiul care ne compară cu restul Europei. Doi clujeni sunt implicați

UE și NATO-scepticii României. Studiul care ne compară cu restul Europei. Doi clujeni sunt implicați
România este în NATO de 14 ani, iar în UE, de 11
UE și NATO-scepticii României. Studiul care ne compară cu restul Europei
UE și NATO-scepticii României. Studiul care ne compară cu restul Europei
UE și NATO-scepticii României. Studiul care ne compară cu restul Europei
UE și NATO-scepticii României. Studiul care ne compară cu restul Europei

O cercetare concepută în Olanda ne așază la locul nostru din punct de vedere economic, social, politic, cultural.

Euroscepticii României: votanții ALDE nu au încredere în Uniunea Europeană. Concluzia nu este empirică, ci rezultatul unui chestionar conceput în Olanda. România se află printre cele zece țări cuprinse într-o vastă cercetare socio-politică online, întreprinsă de institutul de cercetare "Busola Electorală" din Olanda. Scopul cercetării este acela de a înțelege diferențele între percepțiile europenilor asupra acelorași realități: viitorul Uniunii Europene, criza refugiaților, schimbările politice la nivel național.

Proiectul a fost lansat în urmă cu o lună, timp în care s-au strâns rezultate din circa 4.000 de chestionare online. Rezultatele sunt parțiale: cele finale vor fi făcute publice luna viitoare. Partenerii din România ai Busolei Electorale olandeze sunt profesorul universitar Ioan Hosu și asistentul universitar Mihnea Stoica, ambii de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

Conform rezultatelor parțiale, ALDE are cei mai mulți eurosceptici. Aproape 80% dintre cei care au declarat că susțin ALDE nu au deloc sau nu prea au încredere în Uniunea Europeană. ”La ALDE nu e o situație nouă. E o tendință care deja s-a manifestat de ceva timp și se datorează și mesajelor lui Călin Popescu Tăriceanu, care a fost probabil cea mai critică voce la adresa vizitelor în România a reprezentanților Comisiei Europene”, a spus Mihnea Stoica. Potrivit studiului, cea mai mare încredere în Uniunea Europeană o au votanții USR, peste 90%.

Pe de altă parte, simpatizanții UDMR nu au încredere în sistemul judiciar. Raspunsurile ”nu, deloc” și ”nu prea” adună peste 90% din opțiuni. ALDE și PSD sunt de asemenea pe podium, în timp ce votanții PNL și USR au cea mai mare încredere în sistemul judiciar. ”La UDMR va trebui să vedem în ce măsură e un scepticism ceva mai larg cu privire la modul în care funcționează instituțiile statului român”, a precizat Stoica.

Alianța de la putere este și NATO-sceptică, dacă se poate spune așa. Dar deocamdată cifrele sunt altele, mai reduse, probabil pentru că în legătură cu NATO nu au existat atâtea controverse la televizor. PSD este pe primul loc la lipsa încrederii, cu puțin peste 50%. Votanții ALDE și UDMR se află sub această valoare. Alegătorii PNL au cea mai mare încredere în Tratatul Nord-Atlantic, 90%. La finalul cercetării, rezultatele vor fi mult mai numeroase și mai variante. ZIUA de CLUJ vi le-a prezentat pe cele mai interesante, care răspund unor dezbateri din spațiul public.

Mii de oameni primesc pe adresa de email un chestionar pe teme de natură economică, politică, socială și culturală. Studiul acoperă 10 țări europene și este menit să găsească particularitățile fiecăreia. Întrebările sunt în mare parte identice, dar există și unele chestiuni specifice. Țări ca Austria și Ungaria au câteva întrebări despre populism și naționalism; logic, în România s-a insistat pe corupție.

Hosu și Stoica nu au fost aleși întâmplător să facă parte din proiect. Aceștia colaborează de cinci ani cu institutul olandez Busola Electorală și cu Universitatea liberă din Amsterdam. Asistentul universitar Mihnea Stoica organizează în fiecare an Zilele Olandeze, la Cluj. Înaintea alegerilor din 2016, cele două cadre universitare au lansat o variantă românească a busolei electorale olandeze. Ei au dorit să conceapă atunci un instrument menit să genereze interes pentru dezbaterile electorale.

Comenteaza