Uioreanu: datoria externă a României înseamnă 4.200 de euro pentru fiecare român

Uioreanu: datoria externă a României înseamnă 4.200 de euro pentru fiecare român
Fiecare român a ajuns să poarte o datorie de 4.200 de euro din datoria publică a ţării, după ce datoria externă a României a crescut în primele patru luni ale acestui an cu 2,1 miliarde de euro, arată deputatul clujean Horia Uioreanu, citând un anunţ al Băncii Naţionale a României.

"Datoria externă a ţării a crescut în fiecare lună din 2011, inflaţia a luat-o razna şi puterea de cumpărare a cetăţenilor scade de la o zi la alta. În timp ce premierul trâmbiţa şi anunţa creştere economică şi promitea revenirea la salariile de dinainte de iulie 2010, ministrul său de finanţe se împrumuta de pe unde apuca", arată Uioreanu într-o declaraţie politică rostită astăzi de la tribuna Parlamentului. Acesta a subliniat că o parte "semnificativă" a datoriilor, de aproximativ 20 de procente, trebuie achitată în cel mult doi ani. "Numai în luna iulie cuantumul creditelor scadente este de peste 2,5 miliarde de euro", arată Uioreanu. El mai spune că inflaţia a crescut şi ea şi că "nu există produs alimentar de bază care să nu fi cunoscut majorări substanţiale de preţ, după cum s-au scumpit şi articolele de strictă necesitate".

 

"Românul îşi calculează sărăcia şi se întreabă pe ce a cheltuit el 4.200 de euro? Că n-are nici autostrăzi, nici uliţe asfaltate, reţelele de apă şi canalizare nu s-au dezvoltat, iar copii săi aşteaptă ca cineva să dea bani să le termine şcoala. Mai mult chiar, spitalul din oraşul cel mai apropiat a fost desfiinţat, iar şeful de post e şi el pe picior de plecare", a declarat Uioreanu de la tribuna Parlamentului.

 

Comenteaza