Un absolvent al Universității Babeș-Bolyai, propus ca ministru al justiției

Un absolvent al Universității Babeș-Bolyai, propus ca ministru al justiției

Ioan Cupșa, licențiat în drept al Universității Babeș-Bolyai Cluj, și al Institutului Politehnic Cluj-Napoca, a fost propus de premierul desemnat Ludovic Orban pentru funcția de ministru al justiției.

Lista cu miniştrii noului cabinet şi programul de guvernare sunt aproape gata, a anunţat, sâmbătă, premierul desemnat, Ludovic Orban, după o întâlnire de trei ore cu președintele României, Klaus Iohannis. EVZ are o ultimă variantă a acesteia. „Greii partidului” lipsesc din această variantă, întrucât Orban a preferat o formulă care să nu nască discuții aprinse, cu riscul de a-i nemulțumi.

După întrevederea cu Iohannis, Orban şi-a exprimat convingerea că executivul pe care îl va forma va primi votul de încredere al parlamentului. Premierul desemnat a anunţat continuarea, săptămâna viitoare, a consultărilor pentru formarea noului cabinet. Luni şi marţi sunt prevăzute discuţii cu reprezentanţi ai societăţii civile, iar, miercuri şi joi, noi negocieri cu liderii partidelor parlamentare, în încercarea de a obţine sprijinul pentru învestirea executivului.

Raluca Turcan va fi vicepremier, dar încă nu s-a stabilit de ce se va ocupa. Ioan Cupșa e favoritul PNL pentru Ministerul Justiției. Conform CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților, e absolvent al Institutului Politehnic Cluj - specialitatea TCM - și al Facultății de Drept de la UBB. Din 1997 este avocat, membru al Baroului Bihor.

Gabriel Andronache este vizat pentru secretariatul general al Guvernului. Deputat PNL de Brașov din 2012, a absolvit în 1998 Facultatea de Drept, Universitatea din București. A fost viceprimar al Brașovului, președinte PDL – organizația municipală Brașov, iar acum e membru al Comitetului Județean de Coordonare PNL Brașov.

La Sănătate, cardiologul Horațiu Suciu e favorit. El este șeful Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. În 2015 a realizat primul implant de inimă artificială din ţară noastră.

Robert Sighiartău are prima șansă la Ministerul Dezvoltării, un minister-cheie. Sighiartău este actualul secretar general al PNL. Senatorul PNL Marcel Vela este favoritul lui Ludovic Orban pentru Ministerul de Interne. Este membru al Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeșului. A fost prefect și primar în Caraș-Severin.

Bogdan Aurescu, actualul consilier al președintelui Iohannis, este viitorul titular al Ministerului de Externe, iar generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major, un alt om preferat de Iohannis, va fi numit la Ministerul Apărării.

Comenteaza