Un deputat clujean vrea să introducă în Codul de Procedură Fiscală schimbul automat de date între ANAF şi instituţiile bancare

Un deputat clujean vrea să introducă în Codul de Procedură Fiscală schimbul automat de date între ANAF şi instituţiile bancare
Deputatul PSD Aurelia Cristea vrea să reintroducă în Codul de Procedură Fiscală proiectul de schimb automat de date între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi instituţiile bancare, scos în varianta aprobată de Senat.

 

Ea a depus două amendamente pe articolele 61-62, referitoare la reintroducerea acestor prevederi în varianta finala a Codului de Procedură Fiscală, scopul lor fiind prevenirea evaziunii fiscale şi recuperarea prejudiciilor deja create statului român.

„În contextul intensificării, din ultima perioadă, a luptei împotriva evaziunii fiscale și a fraudei, mi se par cu atât mai importante prevederile acestea, ale articolelor 61-62 din Codul de Procedură Fiscală, care înseamnă, practic, să facem schimb de informaţii cu alte 52 state, cu care România, prin fostul ministru de Finanțe, Ioana Petrescu a semnat un tratat în toamna anului trecut.

Astfel, de la 1 ian 2017, daca avem această bază de date, o putem pune la dispoziţia ţărilor semnatare, iar ele ne pun la dispoziţie, la rândul lor, bazele lor de date. În acest fel putem vedea românii cu tranzacţii bancare în alte țări şi identifica evazioniştii, care nu își mai pot pune banii la adăpost fără a fi găsiți de organele statului. Inclusiv ţări de tip „paradis fiscal" au semnat acest tratat", a afirmat deputatul, membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

Cristea a depus mai multe amendamente la proiectele de Cod Fiscal și Cod de Procedură Fiscală, modificări propuse și elaborate împreună cu reprezentanți ai mediului economic și de business clujean.

Acestea vizează măsuri de sprijin fiscal pentru diferite categorii de întreprinzători și lucrători, din domenii variate, de la întreprinderi mici şi mijlocii, agricultură, tehnologia informaţiei, până la turism, asigurări, servicii sociale şi organizaţii nonguvernamentale, pe teme precum venituri din investitiții, deductibilăți, scutiri de la plata unor taxe și impozite. 

Amendamentele pe Codul Fiscal și pe cel de Procedură Fiscală sunt dezbătute în această perioadă în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, for decizional.

Comenteaza