Foto Un primar din Bucureşti a venit să se inspire de la Cluj. "Nu vreau să inovez, ci să preiau bune practici"

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București, a venit la Cluj-Napoca, unde a vizitat proiectele implementate de administraţia locală. 

"Azi sunt la Cluj-Napoca, într-o vizită de schimb de experiență, cu primarul Emil Boc și cu echipa sa. Bine acum, schimbul de experiență este mai mult dinspre echipa de Cluj către noi. Sunt împreună cu administratorul public al Sectorului 6, Paul Moldovan. Am început cu planul strategic și am ajuns și la amănunte.

Una dintre ideile cu care mă întorc la București este nevoia unui Centru de Inovare și Imaginație Civică (cum l-au numit la Cluj), practic un centru în care să aduni ce găsești mai bun din lumea profesională și universitară în materie de urbanism, arhitectură, peisagistică, stiințe sociale, a cărui misiune este să vină cu proiecte utile comunității pe care le dezbate temeinic cu comunitatea.

Temele pe care le-am aprofundat sunt:

► Necesitatea unui regulament de urbanism care să pună în prim plan cetățenii, nu doar investitorii și profitul lor. Practic, atunci când construiești câteva mii de apartamente să faci și o școală, o grădiniță o creșă, spațiu verde, parcări, puncte gospodărești de colectare a gunoiului
► Informatizarea tuturor interacțiunilor cu cetățeanul și mediul de afaceri, având ca țintă ca orice taxă să fie plătită on-line
► Organizare de concursuri de soluții, împreună cu asociațiile profesionale, care să includă studiile de fezabilitate și studiile tehnice pentru ca proiectul să fie gata de execuție și pentru a scurta din timpul de finalizare a proiectelor (la noi, Strada Liniei și insula Lacului Morii)
► Necesitatea unui regulament de publicitate și a unei comisii de estetică urbană profesioniste care să coerentizeze imagistic aspectul Sectorului 6;
► Am mai discutat mult despre soluții de salubrizare (marea problemă a sectorului nostru), bugetare participativă și tranzit / mobilitate

Ulterior, Ciucu a mers pe teren ca să vădă execuția unor proiecte reprezentative.

1. Baza Sportivă Gheorgheni

"Soluțiile din cartiere (nu doar din centru) mă interesează cel mai mult. La Cluj s-au găsit soluții pentru cartiere. Unele doar pilotate, altele înfăptuite. Pentru că la noi, în Sectorul 6, avem multe blocuri, specificul nostru este locuirea și avem nevoie de spațiu verde, baze sportive ample cu acces liber.

E fabuloasă baza sportiva cu acces liber din cartierul Gheorgheni. Acolo unde copiii sunt prezenți în spațiul public, lucrurile sunt puse în ordine, este siguranță, iar prezența lor este cel mai bun indicator. Căutăm și noi, dar vă rog să îmi semnalizați terenuri care să fie amenajate în acest fel.

Voi cere, așa cum am promis, spre administrare terenul de lângă Parcul Drumul Taberei de la MAPN, mergem mai departe cu un astfel de proiect pe insula de la Lacul Morii și cu Liniei. Vizitele de studiu se fac la începutul unui mandat, nu la sfârșit. Nu vreau sa inovez, nu am acest orgoliu, nu am timp, vreau să preiau bune practici".

2. Strada Regele Ferdinand 

Nu poți rata să nu observi caliteatea lucrărilor, atenția la detaliu și la funcționalități. Ovidiu Cîmpean, unul dintre principalii colaboratori ai primarului Emil Boc, mi le-a explicat cu răbdare.

>Pavajul are 10 cm, ca să nu se spargă. Ovidiu zice că timp de 200 de ani nu îl mai schimbă nimeni. La noi, la Romană, Universitate și Unirii deja e crăpat sau spart. S-a folosit pavaj de 4 cm.

> Strada cu pista verde avea 4 benzi. Acum are 2. A fost lățit trotuarul și a apărut pista de biciclete cu lățime de un metru și jumătate.

> Mobilierul stradal este simplist, poziționat astfel încât să descurajeze parcarea pe trotuar, colț, cu rost. Stâlpii, băncile au prize pentru auto si biciclete / trotinete electrice, Wi-Fi, iluminat, USB.

> Capacele de canal sunt din peisaj, nu fac notă discordantă. Copacii au fost plantați de curând, dar nu sunt doar niște nuiele; deja asigur[ umbră vara, pot respira și au un grilaj care să rețină noroiul", a scris Ciucu, pe Facebook. 

Comenteaza