Un senator clujean, cea mai mare contribuție din țară la campania electorală de la locale / Cât a cotizat Emil Boc ca să ajungă din nou primar

Un senator clujean, cea mai mare contribuție din țară la campania electorală de la locale / Cât a cotizat Emil Boc ca să ajungă din nou primar
| Foto: digi24.ro

Candidaţii din județul Cluj au contribuit la cheltuielile pentru campania alegerilor locale din 27 septembrie cu peste 1 milion de euro.

Potrivit Expert Forum, la nivel naţional candiaţii au contribuit cu peste 185 de milioane de lei la campania electorală, iar cele mai multe contribuții ale candidaților au fost declarate de către PNL (30%), urmat de PSD (25%).

La Cluj, candidaţii au susţinut campania electorală cu puţin peste 1 milion de euro, 5.076.421 de lei mai exact.

De menționat faptul că aceste sume se vor reîntoarce integral în conturile candidaților, cu condiția ca partidul lor să fi depășit pragul de 3%. În plus, Legea limitează sumele cu care un candidat poate contribui la campania electorală. de exemplu, un candidat la Consiliul Județean poate susține campania cu o sumă echivalentă cu maxim 100 salarii minime pe economie, în timp ce un candidat la funcția de primar al unui municipiu reședință de judet, cu maxim 50 de salarii minime.

Cel mai important contributor la bugetul de campanie a fost senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu, care a candidat pentru președinția Consiliului Județean (CJ) Cluj. El a contribuit cu 446.000 de lei din venituri proprii (echivalent cu plafonul maxim permis de lege), aceasta fiind şi cea mai mare contribuție din țară. Pragul maxim a fost atins şi de alți candidați, precum Felix Stroe (candidat la CJ Constanța) sau Romeo Dunca (la șefia CJ Caraș-Severin).

Pe locul doi la nivelul județului Cluj s-a situat candidatul PRO România Remus Lăpușan, care a cotizat la partid cu 192.000 de lei pentru campania electorală. La polul opus se află candidatul PSD la președinția CJ Cluj, Alexandru Cordoș, care a contribuit doar cu 3.900 de lei din venituri proprii la campania de luna trecută.

În clasamentul candidaților pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca conduce tot Partidul Mișcarea Populară, prin profesorul Avram Fițiu, care a contribuit cu 111.500 de lei din fonduri proprii în campania electorală.

Primarul reales din Cluj-Napoca, Emil Boc, a împrumutat Partidul Național Liberal cu suma de 45.000 de lei. Cel mai chibzuit a fost candidatul UDMR, Csoma Botond, care a contribuit cu suma de 15.000 de lei.

Contribuțiile candidaților la președinția CJ Cluj:

  • Alin Tișe (PNL) – 40.000 de lei, venituri proprii;
  • Cătălin Sălăgean (USR-PLUS) – 54.525 de lei, venituri proprii și aproximativ 50.000 de lei împrumut;
  • Alexandru Cordoș (PSD) – 3.900 de lei, venituri proprii;
  • Vasile-Cristian Lungu (PMP) – 446.000 de lei, venituri proprii;
  • Istvan Vakar (UDMR) – 18.450 de lei, venituri proprii;
  • Remus Lăpușan (PRO România) – 192.000 de lei, venituri proprii.

Contribuțiile candidaților la Primăria Cluj-Napoca:

  • Emil Boc (PNL) - 45.000 de lei, împrumut;
  • Emanuel Ungureanu (USR-PLUS) – 60.000 de lei, venituri proprii;
  • Csoma Botond (UDMR) – 15.000 de lei, venituri proprii;
  • Valentin Cuibus (PSD) – 98.700 de lei, venituri proprii;
  • Avram Fițiu (PMP) – 111.500 de lei, venituri proprii;
  • Dan Codrean (PRO România) – 55.600 de lei, venituri proprii.

 

 

Comenteaza