Ungureanu s-a molipsit de la Boc: alocă bani doar pentru portocaliu şi verde VIDEO

Ungureanu s-a molipsit de la Boc: alocă bani doar pentru portocaliu şi verde VIDEO
36 din cei 40 de primari USL din Cluj au fost ignoraţi, în schimb toţi primarii şi viitorii candidaţi PDL au primit bani. Comunele UDMR, cele mai favorizate.

20.465.000 de lei a alocat judeţului Cluj guvernul Ungureanu din fondul de rezervă. Din această sumă doar 860.000 de lei au fost direcţionaţi către localităţi conduse de viitori candidaţi USL la funcţiile de primar. Cu o excepţie, toate localităţile cu primari - viitori candidaţi PDL sau UDMR au primit bani. Doar patru din cele 40 de localităţi cu primari-candidaţi USL s-au bucurat de "generozitatea" guvernului.

Două milioane de lei au fost alocaţi Consiliului Judeţean. Previzibil, localităţile urbane au obţinut cele mai mari sume: Cluj-Napoca - două milioane de lei, Gherla - 1,04 milioane, Turda - un milion de lei, Câmpia Turzii - 900.000 de lei şi Huedin - 900.000 de lei. Nici un leu nu s-a găsit la guvern pentru Dej, singurul municipiu fără primar PDL, din judeţ. La nivelul întregului judeţ, toate cele 28 de primării "portocalii" au obţinut fonduri, precum şi cele trei comune cu primari care nu aparţin PDL-ului, dar care vor candida în 10 iunie din partea democrat-liberalilor: Mărgău - primar: Mircea Suciu (ales în 2008 sub sigla PNL), Poieni - Gheorghe Boca (independent) şi Valea Ierii - Gabriel Duma (Forţa Democrată). Dintre cele 10 comune cu primari UDMR sau independenţi (dar care tot sub "guvernare" UDMR vor rămâne), doar comuna Sîncraiu a rămas "pe dinafară". În schimb, din cele 18 comune cu primari PSD, doar trei au primit bani şi din cele 22 de comune cu primari liberali (care vor şi candida pentru USL), una singură (Tureni) s-a bucurat de bunăvoinţa Cabinetului Ungureanu.

Deşi conduc 52% dintre comunele judeţului, primarii-candidaţi USL au primit, pentru localităţile lor, doar 6,8% din sumele alocate direct mediului rural. În schimb, primarii şi viitorii candidaţi PDL conduc doar 35% dintre comune, dar au obţinut 61,7% din banii destinaţi mediului rural. La fel, UDMR controlează 13% dintre comune, dar a obţinut 31,5% din bani. În fapt, comunele UDMR au obţinut cei mai mulţi bani, cu o medie de 442.000 de lei pe comună. De altfel, trei astfel de comune conduc în topul alocărilor: Săvădisla - 560.000 de lei, Izvoru Crişului - 520.000 de lei şi Unguraş - 500.000 de lei. Nici o comună UDMR nu a luat mai puţin de 400.000 de lei, prag ce nu a mai fost atins decât de doar alte două comune, ambele cu primari PDL: Aghireşu - 480.000 de lei şi Feleacu - 400.000 de lei. În condiţiile în care nici o comună PDL nu a primit mai puţin de 245.000 de lei, ultimele trei comune, ca fonduri alocate, sunt Fizeşu Gherlii (PSD) - 140.000 de lei, Gilău (PSD) -160.000 de lei şi Tureni (PNL) - 240.000 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, banii ar fi fost alocaţi pe baza solicitărilor prefecţilor, care, la rândul lor, au centralizat în prealabil necesităţile financiare din teritoriu. Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, susţine că el a trimis guvernului necesităţile tuturor localităţilor clujene, fără vreun parti-pris politic. "Aşa cum mi s-a cerut, eu am trimis situaţia tuturor administraţiilor cu restanţe în special la proiectele europene. Am trimis situaţia pe judeţ, cu absolut fiecare localitate în parte. Cum s-a făcut selecţia la Bucureşti, nu mai ţine de prefect. Aşa cum am procedat întregul meu mandat de prefect, nici de această dată n-am întocmit situaţia comunelor după sigla politică", a declarat Stamatian.

Vicepreşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu, are două explicaţii pentru modul în care au fost alocaţi banii în judeţ. "Exerciţiul de imagine al domnului prim-ministru Ungureanu s-a încheiat după o săptămână. Şi-a arătata adevărata faţă: acelaşi Boc, cu altă pălărie. Banii s-au alocat evident pe criterii politice şi nu ştiu cu ce-s de vină cetăţenii din localităţile cu primari ai opoziţiei. Dar dacă, într-adevăr, s-au dat pentru echilibrări bugetare înseamnă că primarii PDL şi UDMR sunt cei mai slabi manageri ai banului public. În cazul acesta, nu e nimic, vom rezolva aceste probleme de management în 10 iunie", a comentat Uioreanu.

"Premierul Ungureanu a cedat şantajului exercitat de greii PDL asupra sa, privind alocarea de fonduri către primăriile PDL, din fondul de rezervă al guvernului. Îi cerem din nou premierului să nu împartă fondurile discreţionar, ci în funcţie de nevoi, amintindu-i că, cel puţin în acte, este premierul României, şi nu liderul vreunei clientele politice. Dacă doreşte să fie credibil ca premier «independent», Mihai Răzvan Ungureanu trebuie să ţină cont de nevoile tuturor cetăţenilor, nu doar de ale celor din localităţile conduse de PDL", a declarat Lăpuşan.

Liderul democrat-liberalilor clujeni, deputatul Daniel Buda, susţine că banii s-au dat "acolo unde e nevoie". "N-am cunoştinţă cum s-au alocat aceste sume, dar sunt absolut convins că au fost date acolo unde e nevoie, pentru plata unor arierate. N-am situaţia acestor arierate şi nici elemente de cuantificare a managementului primarilor, ştiu doar că banii au fost daţi pentru a evita blocajele în aceste instituţii", a afirmat Buda. El susţine că faptul că pe lista alocărilor se găsesc şi câţiva primari din opoziţie e un pas înainte. "Întotdeauna problema alocărilor de bani a fost una fără cap şi fără coadă. Poate ar trebui ca cei de la USL să revadă hotărârile de guvern din vremea când erau ei la guvernare, când nici picior de primar PDL nu primea vreun ban. Acum avem şi primari PNL şi PSD. Că nu sunt în proporţia pe care şi-ar dori-o ei, asta e altceva", a spus Buda. În schimb, membrul Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele PDL Cluj, Petru Călian, recunoaşte că banii s-au dat pe criterii politice. "Dacă alţii au procedat altfel, să vorbească, dacă nu, să tacă. E o cutumă, o regulă nescrisă să se împartă banii în acest fel. Eu salut aceste alocări şi cred că guvernul ar trebui să mai aloce bani pentru biserici, şcoli şi spitale, în special pentru biserici", a spus Călian.

 

 

Comenteaza